Awokado faszerowane*

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Uwielbiamy awokado. Zwykle kroję je w kostkę i dodaję do sałatek, ale dzisiaj robimy je inaczej

Potrzebujemy:
  • 4 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek (około 20 szt)
  • sól, pieprz
  • majonez wyrazisty w smaku (u mnie majonez domowy)
  • 2 łyżki posiekamego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - jak nie lubicie, można pominąć
  • kilka kropel soku z cytryny
Awokado obieram ze skórki i przepoławiam by nie uszkodzić, wyjmuję pestkę.
Wydrążam nieco środka łyżką, pogłębiając 'foremkę'.
Wydrążone kawałki awokado, cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę.
Oliwki kroję na cienkie plasterki - są wtedy najbardziej dekoracyjne
Mieszam wszystkie rozdrobnione składniki z majonezem i przyprawami, dodaję koperek piertuszkę pozostawiając nieco do posypania.
Nakładam masę do wydrążonych połówek awokado tak, by nic farszu nie zostało.

Pychotka!
W sam raz na naszą dzisiejszą kolację. Moje dzieci chętnie też noszą je do szkoły na drugie śniedanie.
CZasami dodaję do farszu jeszcze jedno posiekane jajko na twardo.


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy