- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Uwielbiamy awokado. Zwykle kroję je w kostkę i dodaję do sałatek, ale dzisiaj robimy je inaczej
Potrzebujemy:
Wydrążam nieco środka łyżką, pogłębiając 'foremkę'.
Wydrążone kawałki awokado, cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę.
Oliwki kroję na cienkie plasterki - są wtedy najbardziej dekoracyjne
Mieszam wszystkie rozdrobnione składniki z majonezem i przyprawami, dodaję koperek piertuszkę pozostawiając nieco do posypania.
Nakładam masę do wydrążonych połówek awokado tak, by nic farszu nie zostało.
Pychotka!
W sam raz na naszą dzisiejszą kolację. Moje dzieci chętnie też noszą je do szkoły na drugie śniedanie.
CZasami dodaję do farszu jeszcze jedno posiekane jajko na twardo.
Potrzebujemy:
- 4 awokado
- 1 czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek (około 20 szt)
- sól, pieprz
- majonez wyrazisty w smaku (u mnie majonez domowy)
- 2 łyżki posiekamego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - jak nie lubicie, można pominąć
- kilka kropel soku z cytryny
Wydrążam nieco środka łyżką, pogłębiając 'foremkę'.
Wydrążone kawałki awokado, cebulę i paprykę kroję w drobną kostkę.
Oliwki kroję na cienkie plasterki - są wtedy najbardziej dekoracyjne
Mieszam wszystkie rozdrobnione składniki z majonezem i przyprawami, dodaję koperek piertuszkę pozostawiając nieco do posypania.
Nakładam masę do wydrążonych połówek awokado tak, by nic farszu nie zostało.
Pychotka!
W sam raz na naszą dzisiejszą kolację. Moje dzieci chętnie też noszą je do szkoły na drugie śniedanie.
CZasami dodaję do farszu jeszcze jedno posiekane jajko na twardo.