Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Azjatycka zupa z makaronem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1502066" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis zaczerpnięty, jak to zwykle u mnie bywa, ze &quot;Smaków i aromatów&quot; Nie wszystkie składniki trafiłam &quot;z marszu&quot;, na przykład boczniaki kupiłam zupełnie przypadkiem i to właśnie one zadecydowały o ugotowaniu tej zupy. Jeśli Was też spotka taka miła niespodzianka, serdecznie polecam jej zrobienie</p><p>. Podaję przepis dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 40 dkg mielonej cielęciny</p><p>- jajko</p><p>- łyżeczka mąki</p><p>- 2 marchewki</p><p>- 2 średnie pory (brałam tylko białe części)</p><p>- 20 dkg boczniaków</p><p>- ząbek czosnku</p><p>- 2 łyżki oleju (dodałam jeszcze dla smaku i zapachu słuszną łyżkę masła) </p><p>- 5 szklanek bulionu z kostki (miałam oryginalny z kurczaka)</p><p>- 3 - 4 łyżki sosu sojowego (brałam jasny)</p><p>- 10 dkg makaronu sojowego</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i mąką, przyprawiamy łyżką sosu sojowego i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety. Marchewki obieramy, myjemy, a pory i grzyby czyścimy. Marchewki kroimy w słupki, pory w krążki, a grzyby w paski. Czosnek obrać i posiekać. </p><p>Olej z masłem (kto chce, to sam olej) rozgrzewamy na patelni i na perlącym się tłuszczu obsmażamy pulpety i grzyby. Bulion zagotowujemy z czosnkiem i 3 łyżkami sosu sojowego. Dodajemy pulpety, grzyby, marchew i pory - gotujemy 8 minut. Po 6 minutach dokładamy makaron. Nie pamiętam dokładnie, ile ten makaron gotowałam, ale lepiej, żeby go nie rozgotować i 1-2 minuty powinny w zupełności wystarczyć. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.</p><p><strong>Chińskie dodatki</strong></p><p>Sos sojowy barwą i smakiem nieco przypomina maggi (którego ja nie lubię, ale w jasnym sosie sojowym jest mniej wyczuwalny). Makaron sojowy - delikatny, półprzezroczysty, jest już miękki po 1 - 2 minutach. Boczniaki nie są chińskimi grzybami, ale świetnie je zastępują.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1502066, member: 10341"] Przepis zaczerpnięty, jak to zwykle u mnie bywa, ze "Smaków i aromatów" Nie wszystkie składniki trafiłam "z marszu", na przykład boczniaki kupiłam zupełnie przypadkiem i to właśnie one zadecydowały o ugotowaniu tej zupy. Jeśli Was też spotka taka miła niespodzianka, serdecznie polecam jej zrobienie . Podaję przepis dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 40 dkg mielonej cielęciny - jajko - łyżeczka mąki - 2 marchewki - 2 średnie pory (brałam tylko białe części) - 20 dkg boczniaków - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju (dodałam jeszcze dla smaku i zapachu słuszną łyżkę masła) - 5 szklanek bulionu z kostki (miałam oryginalny z kurczaka) - 3 - 4 łyżki sosu sojowego (brałam jasny) - 10 dkg makaronu sojowego - sól, pieprz Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i mąką, przyprawiamy łyżką sosu sojowego i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety. Marchewki obieramy, myjemy, a pory i grzyby czyścimy. Marchewki kroimy w słupki, pory w krążki, a grzyby w paski. Czosnek obrać i posiekać. Olej z masłem (kto chce, to sam olej) rozgrzewamy na patelni i na perlącym się tłuszczu obsmażamy pulpety i grzyby. Bulion zagotowujemy z czosnkiem i 3 łyżkami sosu sojowego. Dodajemy pulpety, grzyby, marchew i pory - gotujemy 8 minut. Po 6 minutach dokładamy makaron. Nie pamiętam dokładnie, ile ten makaron gotowałam, ale lepiej, żeby go nie rozgotować i 1-2 minuty powinny w zupełności wystarczyć. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. [B]Chińskie dodatki[/B] Sos sojowy barwą i smakiem nieco przypomina maggi (którego ja nie lubię, ale w jasnym sosie sojowym jest mniej wyczuwalny). Makaron sojowy - delikatny, półprzezroczysty, jest już miękki po 1 - 2 minutach. Boczniaki nie są chińskimi grzybami, ale świetnie je zastępują. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Azjatycka zupa z makaronem
Top
Bottom