Baba orzechowo daktylowa w pomaranczowym syropie

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
2.5 szklanki przesianej maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
1 szklanka daktyli drobno pokrojonych
1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
1 szklanka masla
2 szklanki cukru ( mysle ze 1.5 szklanki w zupelnosci wystarczy)
2 jaja
1 lyzeczka sody do pieczenia
1 szklanka maslanki
1 lyzeczka wanilii
skorka z dwoch pomaranczy

Syrop:
1/2 szklanka soku z pomaranczy
1 szklanka cukru

cukier puder

Forme babkowa natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia,nastepnie, papier natluszczamy.

Make przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sola. Orzechy i daktyle razem laczymy w misce , dodajemy do nich kilka lyzek maki i mieszamy, na koncu dodajemy wanilie i starta skorke pomaranczowa.

Maslo ubijamy z cukrem az bedzie jasne; dodajemy po jajku. Sode do pieczenia mieszamy z maslanka, dodajemy do ubitej masy maslanej na zmiane z maka.

Na koncu, do ciasta dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy. Ciasto wykladamy do foremki i i pieczemy przez okolo 80 minut w 160 stopniach.

Kiedy ciasto gotowe, gotujemy sok pomaranczowy z cukrem przez 5 minut, a nastepnie jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. ( uwaga- ciasto jest dalej w foremce!!)

Ciasto wyciagamy z foremki dopiero jak jest calkowicie zimne. Zimne posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.

P.S. Ja uzylam brazowy cukier , ale dla tych co chca mniej ciezka babe , proponuje zwykly , bialy cukier.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
pachnie..............swietami
icon_smile.gif
pomarancze , daktyle i orzechy
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,339
3,586
113
Pyszna, wilgotna i aromatyczna. Długo utrzymuje świeżość. Zamiast półtorej szklanki cukru dałam pół, bo daktyle i syrop pomarańczowy dają wystarczająco dużo słodyczy. Mąka - orkiszowa, tortowa z pełnoziarnistą. Zamiast orzechów włoskich - pekany.

babka daktylowo orzechowa.jpg