Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba orzechowo daktylowa w pomaranczowym syropie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 381890" data-attributes="member: 28"><p>2.5 szklanki przesianej maki</p><p>1 lyzeczka proszku do pieczenia</p><p>1/2 lyzeczki soli </p><p>1 szklanka daktyli drobno pokrojonych</p><p>1 szklanka posiekanych orzechow wloskich</p><p>1 szklanka masla</p><p>2 szklanki cukru ( mysle ze 1.5 szklanki w zupelnosci wystarczy)</p><p>2 jaja</p><p>1 lyzeczka sody do pieczenia</p><p>1 szklanka maslanki</p><p>1 lyzeczka wanilii</p><p>skorka z dwoch pomaranczy</p><p></p><p>Syrop:</p><p>1/2 szklanka soku z pomaranczy</p><p>1 szklanka cukru</p><p></p><p>cukier puder </p><p></p><p>Forme babkowa natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia,nastepnie, papier natluszczamy.</p><p></p><p>Make przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sola. Orzechy i daktyle razem laczymy w misce , dodajemy do nich kilka lyzek maki i mieszamy, na koncu dodajemy wanilie i starta skorke pomaranczowa.</p><p></p><p>Maslo ubijamy z cukrem az bedzie jasne; dodajemy po jajku. Sode do pieczenia mieszamy z maslanka, dodajemy do ubitej masy maslanej na zmiane z maka.</p><p></p><p>Na koncu, do ciasta dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy. Ciasto wykladamy do foremki i i pieczemy przez okolo 80 minut w 160 stopniach.</p><p></p><p>Kiedy ciasto gotowe, gotujemy sok pomaranczowy z cukrem przez 5 minut, a nastepnie jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. ( uwaga- ciasto jest dalej w foremce!!)</p><p></p><p>Ciasto wyciagamy z foremki dopiero jak jest calkowicie zimne. Zimne posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji.</p><p></p><p>P.S. Ja uzylam brazowy cukier , ale dla tych co chca mniej ciezka babe , proponuje zwykly , bialy cukier.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 381890, member: 28"] 2.5 szklanki przesianej maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki soli 1 szklanka daktyli drobno pokrojonych 1 szklanka posiekanych orzechow wloskich 1 szklanka masla 2 szklanki cukru ( mysle ze 1.5 szklanki w zupelnosci wystarczy) 2 jaja 1 lyzeczka sody do pieczenia 1 szklanka maslanki 1 lyzeczka wanilii skorka z dwoch pomaranczy Syrop: 1/2 szklanka soku z pomaranczy 1 szklanka cukru cukier puder Forme babkowa natluszczamy i wykladamy papierem do pieczenia,nastepnie, papier natluszczamy. Make przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sola. Orzechy i daktyle razem laczymy w misce , dodajemy do nich kilka lyzek maki i mieszamy, na koncu dodajemy wanilie i starta skorke pomaranczowa. Maslo ubijamy z cukrem az bedzie jasne; dodajemy po jajku. Sode do pieczenia mieszamy z maslanka, dodajemy do ubitej masy maslanej na zmiane z maka. Na koncu, do ciasta dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy. Ciasto wykladamy do foremki i i pieczemy przez okolo 80 minut w 160 stopniach. Kiedy ciasto gotowe, gotujemy sok pomaranczowy z cukrem przez 5 minut, a nastepnie jeszcze gorace ciasto polewamy syropem. ( uwaga- ciasto jest dalej w foremce!!) Ciasto wyciagamy z foremki dopiero jak jest calkowicie zimne. Zimne posypujemy cukrem pudrem dla dekoracji. P.S. Ja uzylam brazowy cukier , ale dla tych co chca mniej ciezka babe , proponuje zwykly , bialy cukier. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba orzechowo daktylowa w pomaranczowym syropie
Top
Bottom