Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba paryska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1645068" data-attributes="member: 592"><p>[ATTACH=full]97841[/ATTACH]</p><p>Przepis na pyszną, prościutką i leciutką babkę znalazła u Lo, na jej blogu <a href="http://pistachio-lo.blogspot.com/2019/04/baba-paryska-z-przepisu-z-1885-roku.html" target="_blank">Pistachio</a>. Bardzo polecam.</p><p></p><p><strong>Baba paryska z przepisu z 1885 roku</strong></p><p>zaczyn</p><p></p><p>130 g mąki</p><p>125 ml tłustego, letniego mleka</p><p>70 g świeżych drożdży</p><p></p><p>250 g masła (w temperaturze pokojowej)</p><p>skórka starta z 1 cytryny</p><p>rdzeń z 1 laski wanilii</p><p>4 jaja (w temperaturze pokojowej)</p><p>4 żółtka (w temperaturze pokojowej)</p><p>390 g mąki</p><p>2 szczypty soli</p><p>50 ml koniaku</p><p>130 g drobnego cukru</p><p>60 g rodzynek</p><p></p><p>przepis na 2 babki, na formy 2 litrowe</p><p></p><p>Przygotować zaczyn. 130 g mąki wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać drobno pokruszone drożdże, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Masło włożyć do miski. Dodać skórkę startą z cytryny i rdzeń wanilii. Zmiksować na gładką, jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku (kolejne dodać, kiedy poprzednie połączy się z masą), a następnie po jednym jajku.</p><p>Do masy maślanej dodać zaczyn i wymieszać. Cały czas miksując końcówki haki dodać sól i po trochu przesianą mąkę. Zmiksować do połączenia na średnich obrotach. Miksując dolewać po trochu alkohol. Kiedy masa będzie gładka, dosypywać po trochu cukier. Miksować całość przez 15 - 20 minut.</p><p>Dodać rodzynki i miksować do połączenia.</p><p>Ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką forem do bab.</p><p>Przykryć formy folią spożywczą i grubszą ściereczką lub ręcznikiem i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny (albo i dłużej). Ciasto w formach powinno urosnąć do trzech czwartych objętości form.</p><p>Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.</p><p>Piec około 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.</p><p>Wyjąć baby z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.</p><p>Wyjąć baby z formy i polukrować je (ja zrobiłam lukier z rumu i soku z cytryny) lub obsypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Przepis: Maria Marciszewska z książki &quot;Kucharka szlachecka&quot;</p><p>[ATTACH=full]97842[/ATTACH]</p><p></p><p>Moje uwagi</p><p>-babka dość szybko zrobiła się trochę sucha, tak po 1,5 dnia </p><p>-jak dla mnie na cała porcje starczyłoby 35g drożdży , ja robiłam z pół porcji i tyle dałam(35 g) , ale wg mnie to za dużo</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1645068, member: 592"] [ATTACH=full]97841[/ATTACH] Przepis na pyszną, prościutką i leciutką babkę znalazła u Lo, na jej blogu [URL="http://pistachio-lo.blogspot.com/2019/04/baba-paryska-z-przepisu-z-1885-roku.html"]Pistachio[/URL]. Bardzo polecam. [B]Baba paryska z przepisu z 1885 roku[/B] zaczyn 130 g mąki 125 ml tłustego, letniego mleka 70 g świeżych drożdży 250 g masła (w temperaturze pokojowej) skórka starta z 1 cytryny rdzeń z 1 laski wanilii 4 jaja (w temperaturze pokojowej) 4 żółtka (w temperaturze pokojowej) 390 g mąki 2 szczypty soli 50 ml koniaku 130 g drobnego cukru 60 g rodzynek przepis na 2 babki, na formy 2 litrowe Przygotować zaczyn. 130 g mąki wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać drobno pokruszone drożdże, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Masło włożyć do miski. Dodać skórkę startą z cytryny i rdzeń wanilii. Zmiksować na gładką, jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku (kolejne dodać, kiedy poprzednie połączy się z masą), a następnie po jednym jajku. Do masy maślanej dodać zaczyn i wymieszać. Cały czas miksując końcówki haki dodać sól i po trochu przesianą mąkę. Zmiksować do połączenia na średnich obrotach. Miksując dolewać po trochu alkohol. Kiedy masa będzie gładka, dosypywać po trochu cukier. Miksować całość przez 15 - 20 minut. Dodać rodzynki i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką forem do bab. Przykryć formy folią spożywczą i grubszą ściereczką lub ręcznikiem i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny (albo i dłużej). Ciasto w formach powinno urosnąć do trzech czwartych objętości form. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 30 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Wyjąć baby z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć baby z formy i polukrować je (ja zrobiłam lukier z rumu i soku z cytryny) lub obsypać cukrem pudrem. Przepis: Maria Marciszewska z książki "Kucharka szlachecka" [ATTACH=full]97842[/ATTACH] Moje uwagi -babka dość szybko zrobiła się trochę sucha, tak po 1,5 dnia -jak dla mnie na cała porcje starczyłoby 35g drożdży , ja robiłam z pół porcji i tyle dałam(35 g) , ale wg mnie to za dużo [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba paryska
Top
Bottom