Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba Wielkanocna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 688227" data-attributes="member: 7658"><p><u>Ciasto:</u></p><p></p><p><strong>20 dag rodzynek</strong></p><p><strong>3 łyżki spirytusu</strong></p><p><strong>25 dag. miękkiej margaryny </strong></p><p><strong>20 dag cukru </strong></p><p><strong>1 opakowanie cukru waniliowego</strong></p><p><strong>4 jajka</strong></p><p><strong>25 dag mąki</strong></p><p><strong>1 łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>szczypta cynamonu</strong></p><p><strong>szczypta mielonych goździków</strong></p><p><strong>szczypta mielonej gałki muszkatołowej</strong></p><p><strong>20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( ja dodaje tylko skórke pomarańczową)</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24383[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><u>Wykonanie:</u></p><p></p><p><strong>1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyzki spityrusu ( moczyć 30 minut)</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem,po czym kolejno dodawać jajka , ciągle ubijając</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej ( mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast)</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki ( bez wody , w której się moczyły)</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>5.Foremkę babkową natłuścić margaryną ,wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.</strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24384[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]24385[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p><u>Lukier:</u></p><p></p><p><strong>20 dag cukru pudru</strong></p><p><strong>kilka łyżek soku z cytryny </strong></p><p><strong>2 łyżki wódki </strong></p><p><strong>skórka pomarańczowa</strong></p><p></p><p><strong>Cukier puder przesiać,pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszaląc , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. </strong></p><p><strong>Wystudzone ciasto polewac lukrem . Poczekać aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babke jeszcze raz, po czym posypać babke skórką pomarańczową</strong></p><p><strong>Jeśli lukier zgęstnieje , można go ponownie rozpuścić w gorącej kapieli wodnej.</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24386[/ATTACH] </p><p></p><p>[ATTACH=full]24387[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Przepis troche nie na czasie ale z niego można bez problemu zrobić ciasto w zwykłej foremce.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 688227, member: 7658"] [U]Ciasto:[/U] [B]20 dag rodzynek 3 łyżki spirytusu 25 dag. miękkiej margaryny 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 20 dag mieszanych owoców kandyzowanych ( ja dodaje tylko skórke pomarańczową)[/B] [ATTACH=full]24383[/ATTACH] [U]Wykonanie:[/U] [B]1. Rodzynki wsypać do naczynia, zalać szklanką przegotowanej wody i dolać 3 łyzki spityrusu ( moczyć 30 minut) 2.Margaryne utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchny krem,po czym kolejno dodawać jajka , ciągle ubijając 3.Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową dodawać do masy jajeczno- tłuszczowej ( mieszając mikserem należy użyć końcówek do gęstych ciast) 4.Dodać kandyzowane owoce posypane dwiema łyżkami mąki oraz rodzynki ( bez wody , w której się moczyły) 5.Foremkę babkową natłuścić margaryną ,wysypać bułką tartą, Ciasto należy wstawic do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w temperaturze 160-180 st. Sprawdzać drewnianym patyczkiem.[/B] [ATTACH=full]24384[/ATTACH] [ATTACH=full]24385[/ATTACH] [U]Lukier:[/U] [B]20 dag cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 2 łyżki wódki skórka pomarańczowa[/B] [B]Cukier puder przesiać,pomału dolewać sok cytrynowy i alkohol ciągle mieszaląc , soku dolać tyle aby lukier był gęsty. Wystudzone ciasto polewac lukrem . Poczekać aż pierwsza warstwa stężeje i posmarować babke jeszcze raz, po czym posypać babke skórką pomarańczową Jeśli lukier zgęstnieje , można go ponownie rozpuścić w gorącej kapieli wodnej.[/B] [ATTACH=full]24386[/ATTACH] [ATTACH=full]24387[/ATTACH] [B]Przepis troche nie na czasie ale z niego można bez problemu zrobić ciasto w zwykłej foremce.[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Baba Wielkanocna
Top
Bottom