- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
na dużą porcję ( co najmniej 24 babeczki):
30 dag mielonych orzechów
8-10 jajek ( zależnie od wielkości)
ok 10-15 dag fruktozy (ilość dostosować do swojego smaku, bo czasem wydaje mi się, że są za słodkie)
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z fruktozą do białości. Białka ubić na sztywną pianę ( dodać szczyptę soli do ubijania)
Do utartych żółtek dodawać stopniowo orzechy+ proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do foremek muffinkowych dodatkowo wyłożonych papilotkami. (niezbyt pełno, bo będą rosły)
Piec ok 15-20 minut w temp. ok 160 stopni.( sprawdzić patyczkiem czy upieczone)
Moje babeczki jedne są ciemniejsze-bardziej wypieczone inne blade, ale jedne i drugie równie smaczne.
są pulchne i często je sobie zabieram do pracy na drugie śniadanie a ostatnio jako wygodny posiłek w podróży:

30 dag mielonych orzechów
8-10 jajek ( zależnie od wielkości)
ok 10-15 dag fruktozy (ilość dostosować do swojego smaku, bo czasem wydaje mi się, że są za słodkie)
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z fruktozą do białości. Białka ubić na sztywną pianę ( dodać szczyptę soli do ubijania)
Do utartych żółtek dodawać stopniowo orzechy+ proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do foremek muffinkowych dodatkowo wyłożonych papilotkami. (niezbyt pełno, bo będą rosły)
Piec ok 15-20 minut w temp. ok 160 stopni.( sprawdzić patyczkiem czy upieczone)
Moje babeczki jedne są ciemniejsze-bardziej wypieczone inne blade, ale jedne i drugie równie smaczne.
są pulchne i często je sobie zabieram do pracy na drugie śniadanie a ostatnio jako wygodny posiłek w podróży:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: