Babeczki orzechowe mm

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
na dużą porcję ( co najmniej 24 babeczki):

30 dag mielonych orzechów
8-10 jajek ( zależnie od wielkości)
ok 10-15 dag fruktozy (ilość dostosować do swojego smaku, bo czasem wydaje mi się, że są za słodkie)
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

babeczki_orzechowe_mm_003.jpg

Żółtka utrzeć z fruktozą do białości. Białka ubić na sztywną pianę ( dodać szczyptę soli do ubijania)
Do utartych żółtek dodawać stopniowo orzechy+ proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do foremek muffinkowych dodatkowo wyłożonych papilotkami. (niezbyt pełno, bo będą rosły)
Piec ok 15-20 minut w temp. ok 160 stopni.( sprawdzić patyczkiem czy upieczone)

Moje babeczki jedne są ciemniejsze-bardziej wypieczone inne blade, ale jedne i drugie równie smaczne.
są pulchne i często je sobie zabieram do pracy na drugie śniadanie a ostatnio jako wygodny posiłek w podróży:

babeczki_orzechowe_mm_004.jpg

Załączniki

• babeczki_orzechowe_mm_003.jpg
    babeczki_orzechowe_mm_003.jpg
    116.1 KB · Wyświetleń: 2
  • babeczki_orzechowe_mm_004.jpg
    babeczki_orzechowe_mm_004.jpg
    115.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Kolejny argument za MM

monika1207

Member
Wrz 17, 2007
109
0
0
Babeczki bardzo dobre, zrobiłam z 1/4 porcji. W piekarniku bardzo ładnie wyrosły ale niestety w połowie pieczenia opadły, w niczym to jednak nie przeszkodziło:) (może jedynie wizualnie:)) szybko zostały zjedzone:) Dziękuję za przepis

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Robię podobne. Zostało mi kiedyś ciasto z tortu orzechowego i upiekłam muffinki
icon_mrgreen.gif
Teraz nie piekę tortu, tylko od razu muffiny i dekoruję stopioną gorzką czekoladą.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mnie ostatnio też opadły, ale wiem dlaczego,ciasto było za rzadkie, trzeba było dodać trochę więcej orzechów, ale już nie miałam-jaja były bardzo duże i pewnie dlatego tak wyszło. Ciasto powinno być bardziej gęste.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
To mówisz, że ciasto ma być geste...
gruebel_2.gif
Bo mnie zarówno tort jak i muffiny opadają, albo i nie..... Zawsze myślałam, że rosyjska ruletka, albo wina orzechów... a to może być kwestia wielkości jajek.....

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mnie się tak wydaje, że jak jest więcej tej puszystej piany z białek, a tym samym luźniejsze ciasto to ładnie rośnie w czasie pieczenia ale potem te białka nie są w stanie utrzymać ciężkich przecież orzechów.
Ciasto może nie powinno być za bardzo gęste, ale też i nie zbyt rzadkie. Jestem niemal pewna, że wtedy kiedy mam gęściejsze na babeczkach robi się w piecu kopułka i tylko troszkę po upieczeniu opada a kiedy zbyt rzadkie, to potem nawet się czasem zapadają-te na zdjęciach są właśnie lekko zapadnięte.
W każdym razie w niczym mi to nie przeszkadza, smakują mi a to się najbardziej liczy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy