- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta takie kulinarne pocztówki?Ja mam ich trochę i jedne z tych są poświęcone tematowi dyniowemu i to jeden z przepisów
Babeczki z dynią
Ciasto
30 dag maki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
1 żółtko
mały kieliszek mleka(ja daję wodę)
Zrobić ciasto kruche ,ochłodzić i wykrawać placuszki i wylepić tym ciastem foremki do babeczek
Piec w ok 200stopniach do zarumienienia
wg przepisu ma być 12 babeczek -mi wychodzi ok 24(połowę zużywam na inne nadzienie)
Krem-budyń
20-30 dag dyni-zetrzeć na drobnej tarce
ok. 1/2-1 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy lub esencja waniliowa albo kawałek wanilii
Dynie ugotować na małym ogniu w mleku,ugotowaną przetrzeć przez sitko.Jajka ubić z cukrem na krem,dodać mąkę ,wymieszać i przelać do rondelka z dynią ,dodać cukier waniliowy ,esencję lub wyskrobane ziarenka wanilii.Bardzo powoli ogrzewać na malutkim ogniu stale mieszając,aż masa zgęstnieje
Ew jeśli są grudki to przetrzeć przez sito
Po lekkim przestudzeniu nadziać babeczki lub budyń schłodzić i dopiero nakładać-obie wersje smaczne ,przystroić lub nie i podać
Nie nadaję się te babeczki po nadzianiu do przechowywania
,ale można trzymać osobno suche babeczki i osobno krem-budyń w lodówce
Są bardzo smaczne ,ale to takie trochę dzieciowe leguminki

Babeczki z dynią
Ciasto
30 dag maki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
1 żółtko
mały kieliszek mleka(ja daję wodę)
Zrobić ciasto kruche ,ochłodzić i wykrawać placuszki i wylepić tym ciastem foremki do babeczek
Piec w ok 200stopniach do zarumienienia
wg przepisu ma być 12 babeczek -mi wychodzi ok 24(połowę zużywam na inne nadzienie)
Krem-budyń
20-30 dag dyni-zetrzeć na drobnej tarce
ok. 1/2-1 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy lub esencja waniliowa albo kawałek wanilii
Dynie ugotować na małym ogniu w mleku,ugotowaną przetrzeć przez sitko.Jajka ubić z cukrem na krem,dodać mąkę ,wymieszać i przelać do rondelka z dynią ,dodać cukier waniliowy ,esencję lub wyskrobane ziarenka wanilii.Bardzo powoli ogrzewać na malutkim ogniu stale mieszając,aż masa zgęstnieje
Ew jeśli są grudki to przetrzeć przez sito
Po lekkim przestudzeniu nadziać babeczki lub budyń schłodzić i dopiero nakładać-obie wersje smaczne ,przystroić lub nie i podać
Nie nadaję się te babeczki po nadzianiu do przechowywania
,ale można trzymać osobno suche babeczki i osobno krem-budyń w lodówce
Są bardzo smaczne ,ale to takie trochę dzieciowe leguminki