Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Babeczki z dynią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 611413" data-attributes="member: 592"><p>Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta takie kulinarne pocztówki?Ja mam ich trochę i jedne z tych są poświęcone tematowi dyniowemu i to jeden z przepisów</p><p><strong>Babeczki z dynią</strong></p><p>Ciasto </p><p>30 dag maki</p><p>20 dag masła</p><p>10 dag cukru pudru</p><p>1 żółtko</p><p>mały kieliszek mleka(ja daję wodę)</p><p>Zrobić ciasto kruche ,ochłodzić i wykrawać placuszki i wylepić tym ciastem foremki do babeczek</p><p>Piec w ok 200stopniach do zarumienienia</p><p>wg przepisu ma być 12 babeczek -mi wychodzi ok 24(połowę zużywam na inne nadzienie)</p><p>Krem-budyń</p><p>20-30 dag dyni-zetrzeć na drobnej tarce</p><p>ok. 1/2-1 szklanki mleka</p><p>1 czubata łyżka mąki</p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki cukru</p><p>cukier waniliowy lub esencja waniliowa albo kawałek wanilii</p><p>Dynie ugotować na małym ogniu w mleku,ugotowaną przetrzeć przez sitko.Jajka ubić z cukrem na krem,dodać mąkę ,wymieszać i przelać do rondelka z dynią ,dodać cukier waniliowy ,esencję lub wyskrobane ziarenka wanilii.Bardzo powoli ogrzewać na malutkim ogniu stale mieszając,aż masa zgęstnieje</p><p>Ew jeśli są grudki to przetrzeć przez sito</p><p>Po lekkim przestudzeniu nadziać babeczki lub budyń schłodzić i dopiero nakładać-obie wersje smaczne ,przystroić lub nie i podać</p><p>Nie nadaję się te babeczki po nadzianiu do przechowywania </p><p>,ale można trzymać osobno suche babeczki i osobno krem-budyń w lodówce</p><p>Są bardzo smaczne ,ale to takie trochę dzieciowe leguminki</p><p>[ATTACH=full]19391[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 611413, member: 592"] Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta takie kulinarne pocztówki?Ja mam ich trochę i jedne z tych są poświęcone tematowi dyniowemu i to jeden z przepisów [B]Babeczki z dynią[/B] Ciasto 30 dag maki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 1 żółtko mały kieliszek mleka(ja daję wodę) Zrobić ciasto kruche ,ochłodzić i wykrawać placuszki i wylepić tym ciastem foremki do babeczek Piec w ok 200stopniach do zarumienienia wg przepisu ma być 12 babeczek -mi wychodzi ok 24(połowę zużywam na inne nadzienie) Krem-budyń 20-30 dag dyni-zetrzeć na drobnej tarce ok. 1/2-1 szklanki mleka 1 czubata łyżka mąki 2 jajka 2 łyżki cukru cukier waniliowy lub esencja waniliowa albo kawałek wanilii Dynie ugotować na małym ogniu w mleku,ugotowaną przetrzeć przez sitko.Jajka ubić z cukrem na krem,dodać mąkę ,wymieszać i przelać do rondelka z dynią ,dodać cukier waniliowy ,esencję lub wyskrobane ziarenka wanilii.Bardzo powoli ogrzewać na malutkim ogniu stale mieszając,aż masa zgęstnieje Ew jeśli są grudki to przetrzeć przez sito Po lekkim przestudzeniu nadziać babeczki lub budyń schłodzić i dopiero nakładać-obie wersje smaczne ,przystroić lub nie i podać Nie nadaję się te babeczki po nadzianiu do przechowywania ,ale można trzymać osobno suche babeczki i osobno krem-budyń w lodówce Są bardzo smaczne ,ale to takie trochę dzieciowe leguminki [ATTACH=full]19391[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Babeczki z dynią
Top
Bottom