Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Babeczki z pomarańczowym ponczem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 395151" data-attributes="member: 1024"><p><strong>BABECZKI Z POMARAŃCZOWYM PONCZEM</strong></p><p></p><p><strong>CIASTO:</strong> </p><p>1/2 kostki miękkiego masła lub zmiękczonej margaryny (125g) </p><p>1/2 szklanki cukru </p><p>1 szklanka mąki, w tym - łyżka ziemniaczanej </p><p>3 jajka </p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>opcjonalnie - skórka otarta z jednej pomarańczy i łyżka ekstraktu pomarańczowego</p><p></p><p><strong>PONCZ: </strong> </p><p>3 - 4 (zależnie od wielkości i soczystości ) pomarańcze </p><p>1 cytryna </p><p>1 - 2 łyżki likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych ) </p><p>1 niepełna szklanka cukru - pudru </p><p>do dekoracji - bita śmietana i owoce (np. mandarynki czy ananasy) </p><p></p><p>Foremki do babeczkek wysmarować tłuszczem (np neutralnym w smaku olejem lub stopionym masłem, najlepiej za pomocą pędzla). Na tę porcję potrzeba około 20 -25 foremek (w zależności od ich wielkości). </p><p>Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z jajkami (nie przejmować się, jeśli na tym etapie masa się zwarzy!!!), dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, nakładać łyżeczką do połowy foremek i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż będą jasnozłote. Jeszcze gorące wyjmować z foremek i nasączać obficie przygotowanym w międzyczasie ponczem (sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy zmieszać z cukrem - pudrem i ewentualnie likierem). Udekorować bitą śmietaną i owocami. </p><p> </p><p>Uwagi:</p><p>Nie mam niestety pojęcia, skąd wziął się ten przepis w moim kajecie. Jeśli ktoś go kojarzy z jakimś autorem, proszę o informacje. </p><p>To ukochane babeczki mojego syna. Składa na nie zamówienie na każdą swoją uroczystość. </p><p>Zwykle robię je w foremkach babeczkowych ( jak na pierwszym zdjęciu), ale ostatnio postanowiłam wypróbowac do nich formę muffinkową. Dołki w formie wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wyszło mi dokładnie 12 pysznych, puszystych muffinkowych babeczek.</p><p></p><p>Dodam, że z nasączonymi babeczkami trzeba postępować ostrożnie, przekładać je metalową łopatką najlepiej na rozłożone papierowe papilotki.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]2798[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]2799[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]2800[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]2801[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]49619[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]76309[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 395151, member: 1024"] [B]BABECZKI Z POMARAŃCZOWYM PONCZEM[/B] [B]CIASTO:[/B] 1/2 kostki miękkiego masła lub zmiękczonej margaryny (125g) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki, w tym - łyżka ziemniaczanej 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie - skórka otarta z jednej pomarańczy i łyżka ekstraktu pomarańczowego [B]PONCZ: [/B] 3 - 4 (zależnie od wielkości i soczystości ) pomarańcze 1 cytryna 1 - 2 łyżki likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych ) 1 niepełna szklanka cukru - pudru do dekoracji - bita śmietana i owoce (np. mandarynki czy ananasy) Foremki do babeczkek wysmarować tłuszczem (np neutralnym w smaku olejem lub stopionym masłem, najlepiej za pomocą pędzla). Na tę porcję potrzeba około 20 -25 foremek (w zależności od ich wielkości). Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i z jajkami (nie przejmować się, jeśli na tym etapie masa się zwarzy!!!), dodać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać, nakładać łyżeczką do połowy foremek i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż będą jasnozłote. Jeszcze gorące wyjmować z foremek i nasączać obficie przygotowanym w międzyczasie ponczem (sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy zmieszać z cukrem - pudrem i ewentualnie likierem). Udekorować bitą śmietaną i owocami. Uwagi: Nie mam niestety pojęcia, skąd wziął się ten przepis w moim kajecie. Jeśli ktoś go kojarzy z jakimś autorem, proszę o informacje. To ukochane babeczki mojego syna. Składa na nie zamówienie na każdą swoją uroczystość. Zwykle robię je w foremkach babeczkowych ( jak na pierwszym zdjęciu), ale ostatnio postanowiłam wypróbowac do nich formę muffinkową. Dołki w formie wyłożyłam papierowymi papilotkami. Wyszło mi dokładnie 12 pysznych, puszystych muffinkowych babeczek. Dodam, że z nasączonymi babeczkami trzeba postępować ostrożnie, przekładać je metalową łopatką najlepiej na rozłożone papierowe papilotki. [ATTACH=full]2798[/ATTACH] [ATTACH=full]2799[/ATTACH] [ATTACH=full]2800[/ATTACH] [ATTACH=full]2801[/ATTACH] [ATTACH=full]49619[/ATTACH] [ATTACH=full]76309[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Babeczki z pomarańczowym ponczem
Bottom