- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Babka cytrynowa G. Ostrowskiego
Piekę z tego przepisu od kilku lat minibabeczki, baranki i zajączki wielkanocne.
Rezygnuję tylko z dodatku skórki pomarańczowej, by wypieki miały czysty cytrynowy aromat:
http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_c...zowa-7010p.html
"Składniki:
4 cytryny
4 jajka
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
około szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (pomijam)
3/4 kostki masła - około 17 dag (daję 15 dag)
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka do wysypania formy ( nie daję; formy smaruję masłem i oprószam mąką)
Sposób przygotowania:
Cytryny myję bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie ścieram z nich skórkę na tarce, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą. Aby nie stracić nic z cennej skórki, przed ścieraniem kładę na tarkę kawałek pergaminu i wciskam go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.Masło rozpuszczam w rondelku i odrobinę studzę.Jaja ucieram z cukrem na białą, puchatą masę. Dodaję do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Mieszając, dodaję tyle mleka, by otrzymać raczej gęstą masę, a następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodaję przestudzone masło.
Formę smaruję masłem i oprószam tartą bułką. Do formy wkładam ciasto, całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40-50 minut."
Moje uwagi:
Oczywiście ciasto w mniejszych formach należy piec krócej.

Piekę z tego przepisu od kilku lat minibabeczki, baranki i zajączki wielkanocne.
Rezygnuję tylko z dodatku skórki pomarańczowej, by wypieki miały czysty cytrynowy aromat:
http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_c...zowa-7010p.html
"Składniki:
4 cytryny
4 jajka
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
około szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (pomijam)
3/4 kostki masła - około 17 dag (daję 15 dag)
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka do wysypania formy ( nie daję; formy smaruję masłem i oprószam mąką)
Sposób przygotowania:
Cytryny myję bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie ścieram z nich skórkę na tarce, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą. Aby nie stracić nic z cennej skórki, przed ścieraniem kładę na tarkę kawałek pergaminu i wciskam go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.Masło rozpuszczam w rondelku i odrobinę studzę.Jaja ucieram z cukrem na białą, puchatą masę. Dodaję do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Mieszając, dodaję tyle mleka, by otrzymać raczej gęstą masę, a następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodaję przestudzone masło.
Formę smaruję masłem i oprószam tartą bułką. Do formy wkładam ciasto, całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40-50 minut."
Moje uwagi:
Oczywiście ciasto w mniejszych formach należy piec krócej.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: