Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka cytrynowa ucierana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1274667" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Babka cytrynowa G. Ostrowskiego</strong></p><p></p><p>Piekę z tego przepisu od kilku lat minibabeczki, baranki i zajączki wielkanocne.</p><p>Rezygnuję tylko z dodatku skórki pomarańczowej, by wypieki miały czysty cytrynowy aromat:</p><p><a href="http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_cytrynowo_pomaranczowa-7010p.html" target="_blank">http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_c...zowa-7010p.html</a></p><p></p><p>&quot;<strong>Składniki:</strong></p><p>4 cytryny</p><p>4 jajka</p><p>szklanka cukru</p><p>2,5 szklanki mąki</p><p>około szklanki mleka</p><p>2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (pomijam)</p><p>3/4 kostki masła - około 17 dag (daję 15 dag)</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>masło do wysmarowania formy</p><p>bułka do wysypania formy ( nie daję; formy smaruję masłem i oprószam mąką)</p><p> </p><p><strong>Sposób przygotowania:</strong></p><p>Cytryny myję bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie ścieram z nich skórkę na tarce, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą. Aby nie stracić nic z cennej skórki, przed ścieraniem kładę na tarkę kawałek pergaminu i wciskam go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.Masło rozpuszczam w rondelku i odrobinę studzę.Jaja ucieram z cukrem na białą, puchatą masę. Dodaję do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Mieszając, dodaję tyle mleka, by otrzymać raczej gęstą masę, a następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodaję przestudzone masło.</p><p></p><p>Formę smaruję masłem i oprószam tartą bułką. Do formy wkładam ciasto, całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40-50 minut.&quot;</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Oczywiście ciasto w mniejszych formach należy piec krócej.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]72314[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]72313[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1274667, member: 1024"] [B]Babka cytrynowa G. Ostrowskiego[/B] Piekę z tego przepisu od kilku lat minibabeczki, baranki i zajączki wielkanocne. Rezygnuję tylko z dodatku skórki pomarańczowej, by wypieki miały czysty cytrynowy aromat: [URL="http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_cytrynowo_pomaranczowa-7010p.html"]http://www.mniammniam.com/Ucierana_babka_c...zowa-7010p.html[/URL] "[B]Składniki:[/B] 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2,5 szklanki mąki około szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (pomijam) 3/4 kostki masła - około 17 dag (daję 15 dag) szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka do wysypania formy ( nie daję; formy smaruję masłem i oprószam mąką) [B]Sposób przygotowania:[/B] Cytryny myję bardzo dokładnie pod wrzątkiem, następnie ścieram z nich skórkę na tarce, uważając, by nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się tuż pod żółtą. Aby nie stracić nic z cennej skórki, przed ścieraniem kładę na tarkę kawałek pergaminu i wciskam go na powierzchnię z dziurkami - starta skórka nie wejdzie pomiędzy ząbki i cała będzie mogła być dodana do ciasta.Masło rozpuszczam w rondelku i odrobinę studzę.Jaja ucieram z cukrem na białą, puchatą masę. Dodaję do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową. Mieszając, dodaję tyle mleka, by otrzymać raczej gęstą masę, a następnie stopniowo, nie przestając mieszać, dodaję przestudzone masło. Formę smaruję masłem i oprószam tartą bułką. Do formy wkładam ciasto, całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40-50 minut." Moje uwagi: Oczywiście ciasto w mniejszych formach należy piec krócej. [ATTACH=full]72314[/ATTACH] [ATTACH=full]72313[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka cytrynowa ucierana
Bottom