Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka cytrynowa z mascarpone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1695582" data-attributes="member: 1024"><p><h4>Babka cytrynowa z mascarpone</h4><p>Potrzebowałam babeczek do święconki i na prezenty i w tym roku zdecydowałam się na ten przepis:</p><p> <a href="https://lagrandepiccolacuoca.com/cytrynowa-babka-z-mascarpone/" target="_blank">https://lagrandepiccolacuoca.com/cytrynowa-babka-z-mascarpone/</a></p><p>Wyszły smaczne, wilgotne i długo utrzymujące świeżość, więc z czystym sumieniem mogę go polecić.</p><p></p><p>[ATTACH=full]102700[/ATTACH]</p><h4>SKŁADNIKI</h4> <ul> <li data-xf-list-type="ul">250 g mascarpone</li> <li data-xf-list-type="ul">150 g cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">250 g mąki pszennej</li> <li data-xf-list-type="ul">50 g mąki ziemniaczanej</li> <li data-xf-list-type="ul">16 g proszku do pieczenia</li> <li data-xf-list-type="ul">100 ml oleju</li> <li data-xf-list-type="ul">3 jajka</li> <li data-xf-list-type="ul">2 cytryny</li> <li data-xf-list-type="ul"><br /> </li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>PRZYGOTOWANIE</strong><ol> <li data-xf-list-type="ol">Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej.</li> <li data-xf-list-type="ol">Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ( grzałki góra dół) lub 175°C (piekarnik z termoobiegiem).</li> <li data-xf-list-type="ol">Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia (u mnie była to forma na sześć mini -babek).</li> <li data-xf-list-type="ol">Do przygotowania babki wykorzystujemy 2 miski.</li> <li data-xf-list-type="ol">Do pierwszej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.</li> <li data-xf-list-type="ol">W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny.</li> <li data-xf-list-type="ol">Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej, następnie dodajemy mascarpone. Całość mieszamy do połączenia się składników.</li> <li data-xf-list-type="ol">Na koniec stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy.</li> <li data-xf-list-type="ol">Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i pieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam około 30 minut).</li> <li data-xf-list-type="ol">Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.</li> <li data-xf-list-type="ol">Przed podaniem ciasto posypujemy np. cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową (ja swoje babeczki oblałam cienką warstwą cytrynowego lukru).</li> </ol></li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1695582, member: 1024"] [HEADING=3]Babka cytrynowa z mascarpone[/HEADING] Potrzebowałam babeczek do święconki i na prezenty i w tym roku zdecydowałam się na ten przepis: [URL]https://lagrandepiccolacuoca.com/cytrynowa-babka-z-mascarpone/[/URL] Wyszły smaczne, wilgotne i długo utrzymujące świeżość, więc z czystym sumieniem mogę go polecić. [ATTACH type="full" alt="babeczki cytrynowe z mascaropne.jpg"]102700[/ATTACH] [HEADING=3]SKŁADNIKI[/HEADING] [LIST] [*]250 g mascarpone [*]150 g cukru [*]250 g mąki pszennej [*]50 g mąki ziemniaczanej [*]16 g proszku do pieczenia [*]100 ml oleju [*]3 jajka [*]2 cytryny [*] [*][B]PRZYGOTOWANIE[/B] [LIST=1] [*]Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. [*]Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C ( grzałki góra dół) lub 175°C (piekarnik z termoobiegiem). [*]Okrągłą formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia (u mnie była to forma na sześć mini -babek). [*]Do przygotowania babki wykorzystujemy 2 miski. [*]Do pierwszej przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. [*]W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie dodajemy otartą skórkę z 2 cytryn oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny. [*]Nie przerywając miksowania, stopniowo wlewamy olej, następnie dodajemy mascarpone. Całość mieszamy do połączenia się składników. [*]Na koniec stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia) i dokładnie mieszamy. [*]Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i pieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam około 30 minut). [*]Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. [*]Przed podaniem ciasto posypujemy np. cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową (ja swoje babeczki oblałam cienką warstwą cytrynowego lukru). [/LIST] [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka cytrynowa z mascarpone
Bottom