Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa marcepanowo-orzechowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="paula" data-source="post: 57761" data-attributes="member: 28"><p>Wspaniala babeczka, ktora w tamtym roku na wielkanoc zrobila furore!!!</p><p></p><p>Jest rzeczywiscie wysmienita i juz sie nie moge doczekac swiat, chyba ze nie wytrzymam to i wczsniej zrobie </p><p></p><p><span style="color: red">Autora prosze o niewahanie sie i przyznanie do tego dziela</span> </p><p></p><p>ciasto drozdzowe:</p><p>50 dag maki </p><p>40 g drozdzy</p><p>400 ml mleka</p><p>2 zoltka</p><p>100 g masla</p><p>60 g cukru</p><p>aromat waniliowe- kilka kropel</p><p></p><p>NAdzienie:</p><p></p><p>40 dag orzechow wloskich</p><p>30 dag masy marcepanowej</p><p>4 lyzki rumu</p><p>bialko</p><p>polewa orzechowa</p><p></p><p></p><p>Drozdze+lyzka cukru rozetrzec,, rozprowadzic cieplym mlekiem, wymieszac z taka iloscia maki aby stworzyla gestosc kwasnej smietany, odstawic do wyrosniecia.</p><p></p><p>Zoltka utrzec z pozostalym cukrem.Tluszcz stopic, lekko przestudzic, gdy rozczyn podwoi objetosc , wlac do jajek, dodac pozostala make- wyrabiac do pecherzykow, dodajac stopniowo tluszcz.</p><p></p><p>NAdzienie: 3/4 orzechoe drobno posiekac, marcepan pokruszyc, utrzec ze 100 ml mleka.Dodac orzechy, rum i bialko, dokladnie wymieszac.</p><p></p><p></p><p>Forme z kominkiem natluscic, ciasto rozwalkowac 60 na 60, rozsmarowac na nim nadzienie, zwinac i przekroic.Ulozyc w formie jeden na drugimi odczekac okolo 15 minut az sie polacza.Piec w 180C przez 45 minut.polac polewa orzechowa</p><p></p><p>Udekorowac orzechami lub platkami migdalowymi</p><p></p><p></p><p>PYSZNOSC!!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="paula, post: 57761, member: 28"] Wspaniala babeczka, ktora w tamtym roku na wielkanoc zrobila furore!!! Jest rzeczywiscie wysmienita i juz sie nie moge doczekac swiat, chyba ze nie wytrzymam to i wczsniej zrobie [COLOR=red]Autora prosze o niewahanie sie i przyznanie do tego dziela[/COLOR] ciasto drozdzowe: 50 dag maki 40 g drozdzy 400 ml mleka 2 zoltka 100 g masla 60 g cukru aromat waniliowe- kilka kropel NAdzienie: 40 dag orzechow wloskich 30 dag masy marcepanowej 4 lyzki rumu bialko polewa orzechowa Drozdze+lyzka cukru rozetrzec,, rozprowadzic cieplym mlekiem, wymieszac z taka iloscia maki aby stworzyla gestosc kwasnej smietany, odstawic do wyrosniecia. Zoltka utrzec z pozostalym cukrem.Tluszcz stopic, lekko przestudzic, gdy rozczyn podwoi objetosc , wlac do jajek, dodac pozostala make- wyrabiac do pecherzykow, dodajac stopniowo tluszcz. NAdzienie: 3/4 orzechoe drobno posiekac, marcepan pokruszyc, utrzec ze 100 ml mleka.Dodac orzechy, rum i bialko, dokladnie wymieszac. Forme z kominkiem natluscic, ciasto rozwalkowac 60 na 60, rozsmarowac na nim nadzienie, zwinac i przekroic.Ulozyc w formie jeden na drugimi odczekac okolo 15 minut az sie polacza.Piec w 180C przez 45 minut.polac polewa orzechowa Udekorowac orzechami lub platkami migdalowymi PYSZNOSC!!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa marcepanowo-orzechowa
Top
Bottom