Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa na śmietance
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 964769" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]51624[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>&#8226; 350 g mąki (150g krupczatki i 200 g typ 550) + 4 –5 łyżek do zaczynu</p><p>&#8226; 200 ml śmietanki kremówki</p><p>&#8226; 5 żółtek</p><p>&#8226; 60 – 70 g masła</p><p>&#8226; 45 g drożdży</p><p>&#8226; &#188; łyżeczki soli</p><p>&#8226; 5 + 1 (do zaczynu) łyżek cukru</p><p>&#8226; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (miałam taki z ziarenkami wanilii)</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Śmietankę podgrzać i wkruszyć do niej drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru. Rozpuścić drożdże i wtedy dodać mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. </p><p>Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą i gęstą masę. Wlać do mąki i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dobrze ciasto. </p><p>Masło rozpuścić i ochłodzić. Dodawać partiami do ciasta, wciąż wyrabiając. Dobrze wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.</p><p>Formę babkową (dużą) posmarować masłem i obsypać mąką (krupczatką). Włożyć do formy ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośniętą posmarować mlekiem skondensowanym.</p><p>W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wstawić babkę do piekarnika i piec ok. 40 minut</p><p></p><p>[ATTACH=full]51623[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 964769, member: 4258"] [ATTACH=full]51624[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] • 350 g mąki (150g krupczatki i 200 g typ 550) + 4 –5 łyżek do zaczynu • 200 ml śmietanki kremówki • 5 żółtek • 60 – 70 g masła • 45 g drożdży • ¼ łyżeczki soli • 5 + 1 (do zaczynu) łyżek cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (miałam taki z ziarenkami wanilii) [B]Wykonanie:[/B] Śmietankę podgrzać i wkruszyć do niej drożdże i wsypać 1 łyżkę cukru. Rozpuścić drożdże i wtedy dodać mąkę. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z cukrem i ekstraktem na puszystą i gęstą masę. Wlać do mąki i dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić dobrze ciasto. Masło rozpuścić i ochłodzić. Dodawać partiami do ciasta, wciąż wyrabiając. Dobrze wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Formę babkową (dużą) posmarować masłem i obsypać mąką (krupczatką). Włożyć do formy ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Wyrośniętą posmarować mlekiem skondensowanym. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Wstawić babkę do piekarnika i piec ok. 40 minut [ATTACH=full]51623[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa na śmietance
Top
Bottom