Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa topielec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 849057" data-attributes="member: 15338"><p>Każdy lubi zapach, i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów. </p><p>Sprawi to wielką przyjemność wszystkim domownikom...</p><p></p><p>masło 120 g</p><p>mąka 2 szkl</p><p>jajka 2 szt</p><p>mleko 1/3 szkl</p><p>cukier 1/2 szkl</p><p>drożdże 50 g</p><p>cukier waniliowy 1 opak</p><p>tłuszcz do formy</p><p>cukier puder do posypania ciasta</p><p></p><p>Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. </p><p> </p><p> Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. </p><p> Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.</p><p> </p><p> Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.</p><p> </p><p> Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. </p><p> Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.</p><p> </p><p> Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna). </p><p> Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch. </p><p> </p><p> Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć. </p><p> Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią. </p><p> </p><p> Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. </p><p> Termostat ustawić na 180°C. </p><p> </p><p> Włożyć do formy ciasto. </p><p> Wstawić do nagrzanego piekarnika. </p><p> Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.</p><p> </p><p> Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.</p><p></p><p> <h2 style=&quot;&quot;></p><p></h2> [ATTACH=full]40921[/ATTACH]</p><p> [ATTACH=full]40920[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]40922[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]40923[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]40924[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p></p><p> </p><p> <a href="http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/bka_drozdzowa_topielec.jpg" target="_blank"></a></p><p><a href="http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/bka_drozdzowa_topielec.jpg" target="_blank"></a> </p><p> <a href="http://www.mojeprzepisy.pl/Ajax/przepisy/ajax_naruszenia/z/181196695669/" target="_blank"></a></p><p><a href="http://www.mojeprzepisy.pl/Ajax/przepisy/ajax_naruszenia/z/181196695669/" target="_blank"></a></p><p></p><p> <a href="http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/babka_drozdzowa_topielec.jpg" target="_blank"></a></p><p><a href="http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/babka_drozdzowa_topielec.jpg" target="_blank"></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 849057, member: 15338"] Każdy lubi zapach, i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów. Sprawi to wielką przyjemność wszystkim domownikom... masło 120 g mąka 2 szkl jajka 2 szt mleko 1/3 szkl cukier 1/2 szkl drożdże 50 g cukier waniliowy 1 opak tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy. Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu. Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite. Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna). Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch. Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć. Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią. Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm. Termostat ustawić na 180°C. Włożyć do formy ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe. Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem. <h2 style=""> </h2> [ATTACH=full]40921[/ATTACH] [ATTACH=full]40920[/ATTACH] [ATTACH=full]40922[/ATTACH] [ATTACH=full]40923[/ATTACH] [ATTACH=full]40924[/ATTACH] [URL="http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/bka_drozdzowa_topielec.jpg"] [/URL] [URL="http://www.mojeprzepisy.pl/Ajax/przepisy/ajax_naruszenia/z/181196695669/"] [/URL] [URL="http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy/babka_drozdzowa_topielec.jpg"] [/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa topielec
Top
Bottom