Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa z nadzieniem orzechowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 93594" data-attributes="member: 104"><p><strong>Ciasto</strong>:</p><p>750g maki tortowej</p><p>50g drożdży</p><p>350 ml mleka</p><p>4 żółtka</p><p>100g masła</p><p>100g cukru</p><p>cukier waniliowy</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong>:</p><p>300g posiekanych orzechów włoskich</p><p>1/2 szklanki płynnego miodu</p><p>2 białka</p><p>100g cukru</p><p></p><p></p><p>Z drożdży robię rozczyn- mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki tyle, żeby powstała konsystencja smietany, zostawić do wyrośnięcia.</p><p>Masło topię, żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym.</p><p>Do rozczyny dodaję żółtka i pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto, dokładnie, żeby było elastyczne. Dolewam wystudzone masło i jeszcze raz wyrabiam bardzo dokładnie, żeby się całe wchłonęło. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia.</p><p></p><p>Białka ubijam na sztywno, dodaje cukier i jeszcze chwilę ubijam. Dodaję miód i orzechy do piany i delikatnie łączę.</p><p>Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykładam na nie nadzienie, roluję i układam je w formie na babke z kominkiem.</p><p>Piekę około 60 minut w 200 stopniach. Mozna polukrować</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 93594, member: 104"] [B]Ciasto[/B]: 750g maki tortowej 50g drożdży 350 ml mleka 4 żółtka 100g masła 100g cukru cukier waniliowy [B]Nadzienie[/B]: 300g posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płynnego miodu 2 białka 100g cukru Z drożdży robię rozczyn- mleko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki tyle, żeby powstała konsystencja smietany, zostawić do wyrośnięcia. Masło topię, żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Do rozczyny dodaję żółtka i pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto, dokładnie, żeby było elastyczne. Dolewam wystudzone masło i jeszcze raz wyrabiam bardzo dokładnie, żeby się całe wchłonęło. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia. Białka ubijam na sztywno, dodaje cukier i jeszcze chwilę ubijam. Dodaję miód i orzechy do piany i delikatnie łączę. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt i wykładam na nie nadzienie, roluję i układam je w formie na babke z kominkiem. Piekę około 60 minut w 200 stopniach. Mozna polukrować [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa z nadzieniem orzechowym
Top
Bottom