Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa Zyglisa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zyglis" data-source="post: 90613"><p>Zbliża się Wielkanoc, zatem pora pomyśleć o babce drożdżowej. Nie uważam się za eksperta w tej materji, ale po licznych niepowodzeniach, nabrałem pewnego doświadczenia i mogę stwierdzić, że od lat ciasta drożdżowe stale mi się udają.</p><p>Tym doświadczeniem pragnę się podzielić i choć pewne zasady są dość powszechnie znane, to powtórze je tu, aby podkreślić że to ważne. Zaczynam od tego, że wszystkie składniki ciasta wyjmuję z lodówki na kilka godzin przed ich użyciem.</p><p></p><p>Przepis na babę wielkanocną ( wyszukany w KUCHNI POLSKIEJ ).</p><p>Składniki: 60 dag mąki pszennej, około szklanki letniego mleka, 15 dag cukru, 20 dag stopionego i wystudzonego ( letnie ) masła, 5 dag dożdży, 6 żółtek, sól, cukier waniliowy, aromat pomarańczowy i cytrynowy, 15 - 20 dag rodzynek, 10 dag smażonej skórki pomarańczowej, garść obranych i poszatkowanych migdałów, skórka starta z 1 pomarańczy.</p><p>. </p><p>Wykonanie: Mąkę przesiewam do miski i z niej pobieram niecałą szklankę do zaczynu drożdżowego. Miskę z mąką z doidatkiem szczypty soli, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. W dość głębokiej salaterce rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję letnie mleko i mąkę. Całość dokładnie mieszam żeby nie było krupek, nakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.</p><p>W tym czasie ucieram zoltka z cukrem, dodaję cukier waniliowy, aromaty i startą skórkę z pomarańczy.</p><p> Kiedy zaczyn drożdżowy conajmniej podwoi swoją objętość, wyjmuję z piekarnika miskę z mąką, do tej mąki dodaję zaczyn drożdżowy i żółtka. zaczynam wyrabianie ciasta ręką, przez conajmniej 15 minut. ( uważam że tylko ręczne dokładne wyrabianie, daje gwarancję na smaczne ciasto ) Kiedy ciasto odchodzi od miski i ręki, dodaję po trochu tłuszcz i wyrabiam aż do jego wchłonięcia przez ciasto. W końcu dodaję bakalie (rodzynki sparzone, wysuszone i oprószone mąką ) </p><p>Tak przygotowane ciasto w misce, wstawiam znów do piekarnika ( 30 stopni ). Kiedy podwoi swoją objętość przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej zmielonymi biszkoptami formy, tą formę znów wstawiam do piekarnika, w którym podwyższam temperaturę do 40 stopni.</p><p>Kiedy ciasto ostatecznie wyrośnie. podwyższam temperaturę do 180 stopni i kiedy do niej dojdzie, nastawiam czas pieczenia na 45 minut</p><p>Upieczoną babką smaruję lukrem lub polewam czekoladową polewą, niekiedy poprostu posypuję cukrem pudrem</p><p>Uwaga końcowa: z tej ilości składników wychodzi dużą baba, ale to przecież Wielkanoc i goście</p><p>Życzę powodzenia, smacznego i pozdrawiam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zyglis, post: 90613"] Zbliża się Wielkanoc, zatem pora pomyśleć o babce drożdżowej. Nie uważam się za eksperta w tej materji, ale po licznych niepowodzeniach, nabrałem pewnego doświadczenia i mogę stwierdzić, że od lat ciasta drożdżowe stale mi się udają. Tym doświadczeniem pragnę się podzielić i choć pewne zasady są dość powszechnie znane, to powtórze je tu, aby podkreślić że to ważne. Zaczynam od tego, że wszystkie składniki ciasta wyjmuję z lodówki na kilka godzin przed ich użyciem. Przepis na babę wielkanocną ( wyszukany w KUCHNI POLSKIEJ ). Składniki: 60 dag mąki pszennej, około szklanki letniego mleka, 15 dag cukru, 20 dag stopionego i wystudzonego ( letnie ) masła, 5 dag dożdży, 6 żółtek, sól, cukier waniliowy, aromat pomarańczowy i cytrynowy, 15 - 20 dag rodzynek, 10 dag smażonej skórki pomarańczowej, garść obranych i poszatkowanych migdałów, skórka starta z 1 pomarańczy. . Wykonanie: Mąkę przesiewam do miski i z niej pobieram niecałą szklankę do zaczynu drożdżowego. Miskę z mąką z doidatkiem szczypty soli, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. W dość głębokiej salaterce rozcieram drożdże z łyżką cukru, dodaję letnie mleko i mąkę. Całość dokładnie mieszam żeby nie było krupek, nakrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ucieram zoltka z cukrem, dodaję cukier waniliowy, aromaty i startą skórkę z pomarańczy. Kiedy zaczyn drożdżowy conajmniej podwoi swoją objętość, wyjmuję z piekarnika miskę z mąką, do tej mąki dodaję zaczyn drożdżowy i żółtka. zaczynam wyrabianie ciasta ręką, przez conajmniej 15 minut. ( uważam że tylko ręczne dokładne wyrabianie, daje gwarancję na smaczne ciasto ) Kiedy ciasto odchodzi od miski i ręki, dodaję po trochu tłuszcz i wyrabiam aż do jego wchłonięcia przez ciasto. W końcu dodaję bakalie (rodzynki sparzone, wysuszone i oprószone mąką ) Tak przygotowane ciasto w misce, wstawiam znów do piekarnika ( 30 stopni ). Kiedy podwoi swoją objętość przekładam je do wysmarowanej masłem i obsypanej zmielonymi biszkoptami formy, tą formę znów wstawiam do piekarnika, w którym podwyższam temperaturę do 40 stopni. Kiedy ciasto ostatecznie wyrośnie. podwyższam temperaturę do 180 stopni i kiedy do niej dojdzie, nastawiam czas pieczenia na 45 minut Upieczoną babką smaruję lukrem lub polewam czekoladową polewą, niekiedy poprostu posypuję cukrem pudrem Uwaga końcowa: z tej ilości składników wychodzi dużą baba, ale to przecież Wielkanoc i goście Życzę powodzenia, smacznego i pozdrawiam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka drożdżowa Zyglisa
Bottom