Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka herbaciana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 842471" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Babka herbaciana</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]40293[/ATTACH]</p><p></p><p>Trafiłam na przepis na stronie WŻ. Babka wręcz chodziła za mną. Zachowałam ideę wykonania, ale pozmieniałam proporcje i składniki. No i wyszło mi to co myślałam. Puszysta, wilgotna, niezbyt słodka, pyszna babka. </p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>* 350 g mąki + 1 łyżka,</p><p>* 3 jajka (białka+żółtka) </p><p>* 100 g margaryny</p><p>* 2 torebeczki czarnej herbaty </p><p>* 260 ml wrzątku za zaparzenia herbaty</p><p>* 150 g rodzynek</p><p>* 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (W razie braku ekstraktu można dac kilka kropli aromatu waniliowego + 1 łyżka alkoholu np. wódki)</p><p>* 10 łyżek z małą górką, cukru ( 6 do ciasta , 4 do piany) </p><p>* 1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>* 1 łyżeczka sody </p><p>* szczypta soli</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Torebeczki herbaty (miałam pospolitego Liptona) zalac wrzątkiem (260ml) i zaparzyc mocną herbatę. Rodzynki wypłukac i zalac herbatą. Gotowac ok. 3 minut. Zdjąc z ognia i zostawic na ok. 5 minut, a następnie odcedzic rodzynki. Pozostałą herbatę dobrze wystudzic. </p><p>Margarynę utrzec z cukrem (6 łyżek) i ciągle ucierając dodawac po 1 żółtku. </p><p>Mąkę wymieszac z proszkiem i sodą.</p><p>Do masy maślano=żółtkowej dodawac na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek). Cały czas ucieramy, aż masa będzie jednolita .</p><p>Rodzynki oprószamy mąką (1 łyżka) i dodajemy do ciasta. Wymieszac.</p><p>Z białek z dodatkiem szczypty soli, ubic pianę. Jak piana już będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier i ubujamy aż się rozpuści.</p><p>Do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i delikatnie mieszamy, aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji. Dodajemy kolejne kilka łyżek piany i znów mieszamy aż do połączenia się składników i wtedy dodajemy pozostałą pianę. Wymieszac.</p><p>Pieczemy w foremce babkowej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , w piekarniku nagrzanym do 180 (*) stopni przez ok. 60 minut.</p><p></p><p>(*) Ja trochę kombinowałam z tym grzaniem, bo mój piekarnik zbyt mocno piecze od góry i z tyłu. Częśc czasu miałam załączoną tylko grzałkę dolną, później przeszłam na grzanie góra-dół. </p><p></p><p>[ATTACH=full]40292[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 842471, member: 4258"] [B]Babka herbaciana[/B] [ATTACH=full]40293[/ATTACH] Trafiłam na przepis na stronie WŻ. Babka wręcz chodziła za mną. Zachowałam ideę wykonania, ale pozmieniałam proporcje i składniki. No i wyszło mi to co myślałam. Puszysta, wilgotna, niezbyt słodka, pyszna babka. Składniki: * 350 g mąki + 1 łyżka, * 3 jajka (białka+żółtka) * 100 g margaryny * 2 torebeczki czarnej herbaty * 260 ml wrzątku za zaparzenia herbaty * 150 g rodzynek * 1,5 łyżki ekstraktu z wanilii (W razie braku ekstraktu można dac kilka kropli aromatu waniliowego + 1 łyżka alkoholu np. wódki) * 10 łyżek z małą górką, cukru ( 6 do ciasta , 4 do piany) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * szczypta soli Wykonanie: Torebeczki herbaty (miałam pospolitego Liptona) zalac wrzątkiem (260ml) i zaparzyc mocną herbatę. Rodzynki wypłukac i zalac herbatą. Gotowac ok. 3 minut. Zdjąc z ognia i zostawic na ok. 5 minut, a następnie odcedzic rodzynki. Pozostałą herbatę dobrze wystudzic. Margarynę utrzec z cukrem (6 łyżek) i ciągle ucierając dodawac po 1 żółtku. Mąkę wymieszac z proszkiem i sodą. Do masy maślano=żółtkowej dodawac na zmianę po kilka łyżek mąki i zimną herbatę (tę od rodzynek). Cały czas ucieramy, aż masa będzie jednolita . Rodzynki oprószamy mąką (1 łyżka) i dodajemy do ciasta. Wymieszac. Z białek z dodatkiem szczypty soli, ubic pianę. Jak piana już będzie sztywna, dodajemy stopniowo cukier i ubujamy aż się rozpuści. Do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i delikatnie mieszamy, aby ciasto nabrało bardziej puszystej konsystencji. Dodajemy kolejne kilka łyżek piany i znów mieszamy aż do połączenia się składników i wtedy dodajemy pozostałą pianę. Wymieszac. Pieczemy w foremce babkowej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą , w piekarniku nagrzanym do 180 (*) stopni przez ok. 60 minut. (*) Ja trochę kombinowałam z tym grzaniem, bo mój piekarnik zbyt mocno piecze od góry i z tyłu. Częśc czasu miałam załączoną tylko grzałkę dolną, później przeszłam na grzanie góra-dół. [ATTACH=full]40292[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka herbaciana
Bottom