Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka kawowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="thefighter" data-source="post: 274775" data-attributes="member: 1245"><p>Składniki:</p><p>40 dag cukru</p><p>100 ml mleka</p><p>18 dag masła</p><p>6 jajek</p><p>100 ml mocnej kawy</p><p>3 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>40 dag mąki</p><p>15 dag polewy czekoladowej</p><p>łyżka miodu</p><p>2 łyżeczki kakao</p><p>10 dag orzechów laskowych</p><p>łyżka kawy instant</p><p></p><p></p><p>Skarmelizować 5 dag cukru, rozprowadzić mlekiem, ostudzić. Białka z 3 jaj oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z 25 gad cukru, ucierając wbijać po jednym jajku, dodać 3 żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem. Połowę powstałego ciasta wymieszać z karmelowym mlekiem, resztę z kawą i kakao. Do każdego rodzaju ciasta dodać 1/2 piany z białek. Do ciasta kawowego dodać orzechy.</p><p></p><p>Dwa rodzaje ciasta umieścić w formie jeden na drugim. W kilku miejscach wbić widelec, kilkakrotnie okręcić. Piec 60 minut w temp. 175C. Poewę czekoladową wymieszać ze śmietaną i miodem i proszkiem kawowym, mieszając zagotować. Powstałą polewą polać ciasto. Skarmelizować resztę cukru i ozdobić babkę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="thefighter, post: 274775, member: 1245"] Składniki: 40 dag cukru 100 ml mleka 18 dag masła 6 jajek 100 ml mocnej kawy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 40 dag mąki 15 dag polewy czekoladowej łyżka miodu 2 łyżeczki kakao 10 dag orzechów laskowych łyżka kawy instant Skarmelizować 5 dag cukru, rozprowadzić mlekiem, ostudzić. Białka z 3 jaj oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z 25 gad cukru, ucierając wbijać po jednym jajku, dodać 3 żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem. Połowę powstałego ciasta wymieszać z karmelowym mlekiem, resztę z kawą i kakao. Do każdego rodzaju ciasta dodać 1/2 piany z białek. Do ciasta kawowego dodać orzechy. Dwa rodzaje ciasta umieścić w formie jeden na drugim. W kilku miejscach wbić widelec, kilkakrotnie okręcić. Piec 60 minut w temp. 175C. Poewę czekoladową wymieszać ze śmietaną i miodem i proszkiem kawowym, mieszając zagotować. Powstałą polewą polać ciasto. Skarmelizować resztę cukru i ozdobić babkę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka kawowa
Top
Bottom