Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka kawowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 801016" data-attributes="member: 10341"><p>Ta babka smakuje również tym nie przepadającym za słodyczami, jej słodycz jest bowiem powściągliwa, jakby wytrawna, a aromat prawdziwie szlachetny. Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg mąki</p><p>15 dkg masła</p><p>15 dkg cukru pudru</p><p>4 jajka (żółtka i białka osobno)</p><p>tabliczka (10 dkg) gorzkiej czekolady</p><p>3 łyżeczki zmielonej na pył kawy rozpuszczalnej (np. Maxwell House lub Jacobs)</p><p>1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu</p><p>świeżo otarta skórka z 1/2 pomarańczy</p><p>1/2 pojedynczej torebki proszku do pieczenia (2 łyżeczki)</p><p>szczypta soli</p><p> masło i przesiane biszkopty do formy</p><p></p><p><strong>Lukier</strong></p><p>10 dkg cukru pudru</p><p>czubata łyżeczka zmielonej na pył kawy rozpuszczalnej</p><p>1/2 łyżeczki kakao</p><p>1 1/2 - 2 łyżek wrzącego mleka (lub wody)</p><p></p><p>Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Do dobrze utartej masy maślanej dodajemy kolejno, nie przerywając ucierania, 4 żółtka i szczyptę soli, a na końcu 3 łyżeczki zmielonej na puch kawy rozpuszczalnej. Robią ją prawie wszystkie firmy, więc nie ma problemu z kupieniem. Do masy dodajemy jeszcze cynamon i skórkę otartą z pomarańczy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ( u mnie połowa opakowania to wyszło 2 łyżeczki, ale łyżeczki są różnej wielkości, więc może lepiej brać połowę pojedynczego opakowania) i przesiewamy na masę maślaną. 4 białka ubijamy na sztywną pianę i kładziemy na mące. Tabliczkę gorzkiej czekolady kruszymy na małe kawałeczki i kładziemy na pianie. Teraz łączymy delikatnie lecz dokładnie: mąkę, pianę i czekoladę z masą maślaną. Formę babkową smarujemy suto masłem, lekko oprószamy biszkoptami, nakładamy ciasto i wsuwamy formę do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 50 minut. Można zrobić próbę cienkim patyczkiem. Dobrze ochłodzoną babkę (najlepiej nazajutrz po upieczeniu) pokrywamy lukrem.</p><p>Na lukier mieszamy cukier puder, kawę i kakao i ucieramy z wrzącym mlekiem lub wodą. Ja robię z mlekiem. Gdy lukier dobrze zastygnie, babka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje na trzeci dzień po upieczeniu. Wtedy zupełnie zimną, z dobrze zastygniętym lukrem, owijam lużno w folię aluminiową i przechowuję jeszcze dwa dni. Chociaż przyznam zdarzyło mi się to dwa razy, bo najczęściej podaje ją następnego dnia po upieczeniu, kiedy tylko lukier zastygnie na cieście. Po świątecznych, ciężkich, słodkich ciastach jest to pewna smaczna i bardzo oryginalna odmiana dla nas i odwiedzających nas gości.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 801016, member: 10341"] Ta babka smakuje również tym nie przepadającym za słodyczami, jej słodycz jest bowiem powściągliwa, jakby wytrawna, a aromat prawdziwie szlachetny. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 30 dkg mąki 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 4 jajka (żółtka i białka osobno) tabliczka (10 dkg) gorzkiej czekolady 3 łyżeczki zmielonej na pył kawy rozpuszczalnej (np. Maxwell House lub Jacobs) 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu świeżo otarta skórka z 1/2 pomarańczy 1/2 pojedynczej torebki proszku do pieczenia (2 łyżeczki) szczypta soli masło i przesiane biszkopty do formy [B]Lukier[/B] 10 dkg cukru pudru czubata łyżeczka zmielonej na pył kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kakao 1 1/2 - 2 łyżek wrzącego mleka (lub wody) Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Do dobrze utartej masy maślanej dodajemy kolejno, nie przerywając ucierania, 4 żółtka i szczyptę soli, a na końcu 3 łyżeczki zmielonej na puch kawy rozpuszczalnej. Robią ją prawie wszystkie firmy, więc nie ma problemu z kupieniem. Do masy dodajemy jeszcze cynamon i skórkę otartą z pomarańczy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ( u mnie połowa opakowania to wyszło 2 łyżeczki, ale łyżeczki są różnej wielkości, więc może lepiej brać połowę pojedynczego opakowania) i przesiewamy na masę maślaną. 4 białka ubijamy na sztywną pianę i kładziemy na mące. Tabliczkę gorzkiej czekolady kruszymy na małe kawałeczki i kładziemy na pianie. Teraz łączymy delikatnie lecz dokładnie: mąkę, pianę i czekoladę z masą maślaną. Formę babkową smarujemy suto masłem, lekko oprószamy biszkoptami, nakładamy ciasto i wsuwamy formę do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 50 minut. Można zrobić próbę cienkim patyczkiem. Dobrze ochłodzoną babkę (najlepiej nazajutrz po upieczeniu) pokrywamy lukrem. Na lukier mieszamy cukier puder, kawę i kakao i ucieramy z wrzącym mlekiem lub wodą. Ja robię z mlekiem. Gdy lukier dobrze zastygnie, babka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje na trzeci dzień po upieczeniu. Wtedy zupełnie zimną, z dobrze zastygniętym lukrem, owijam lużno w folię aluminiową i przechowuję jeszcze dwa dni. Chociaż przyznam zdarzyło mi się to dwa razy, bo najczęściej podaje ją następnego dnia po upieczeniu, kiedy tylko lukier zastygnie na cieście. Po świątecznych, ciężkich, słodkich ciastach jest to pewna smaczna i bardzo oryginalna odmiana dla nas i odwiedzających nas gości. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka kawowa
Bottom