- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Makowa babka cioci Wiesi
Źródło przepisu - https://www.kuchennymidrzwiami.pl/babka-ucierana-z-makiem-migdalami-i-polewa-z-bialej-czekolady/
Składniki:
200 g zmielonego maku
8 łyżek gorącej wody
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
1,5 szklanki mąki pszennej T450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżka soku z cytryny (u mnie ekstrakt z migdałów i rum)
50 g migdałów lub płatków migdałowych plus garść do dekoracji
Polewa:
100 g białej czekolady
50 g śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Mak wsyp do miski i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw. Migdały zalej wrzątkiem i obierz je z brązowej skórki, posiekaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj mak. Następnie dodawaj na zmianę jajka i mąkę. Dalej ucierając dodaj sok z cytryny i esencję waniliową. Na końcu migdały i wymieszaj. Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem.
Piecz babkę w 170 st. C ok. 50 minut (ja piekłam około 40 minut w 175 stopniach). Sprawdź patyczkiem. Wyjmij formę i zostaw na 10 minut. Teraz wyjmij na kratkę ciasto i zostaw do wystudzenia.
Czekoladę połam i dodaj śmietankę. Postaw miskę na garnku z gorącą wodą i mieszaj, aż składniki się połączą.
Polej babkę polewą, posyp migdałami i odstaw, aż polewa zastygnie. Ja zamiast polewy czekoladowej zrobiłam rumowy lukier.
Bardzo smaczne ciasto, wilgotne, aromatyczne i niezbyt słodkie.

Źródło przepisu - https://www.kuchennymidrzwiami.pl/babka-ucierana-z-makiem-migdalami-i-polewa-z-bialej-czekolady/
Składniki:
200 g zmielonego maku
8 łyżek gorącej wody
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej
1,5 szklanki mąki pszennej T450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 łyżka soku z cytryny (u mnie ekstrakt z migdałów i rum)
50 g migdałów lub płatków migdałowych plus garść do dekoracji
Polewa:
100 g białej czekolady
50 g śmietanki kremówki 30%
Wykonanie:
Mak wsyp do miski i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw. Migdały zalej wrzątkiem i obierz je z brązowej skórki, posiekaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj mak. Następnie dodawaj na zmianę jajka i mąkę. Dalej ucierając dodaj sok z cytryny i esencję waniliową. Na końcu migdały i wymieszaj. Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem.
Piecz babkę w 170 st. C ok. 50 minut (ja piekłam około 40 minut w 175 stopniach). Sprawdź patyczkiem. Wyjmij formę i zostaw na 10 minut. Teraz wyjmij na kratkę ciasto i zostaw do wystudzenia.
Czekoladę połam i dodaj śmietankę. Postaw miskę na garnku z gorącą wodą i mieszaj, aż składniki się połączą.
Polej babkę polewą, posyp migdałami i odstaw, aż polewa zastygnie. Ja zamiast polewy czekoladowej zrobiłam rumowy lukier.
Bardzo smaczne ciasto, wilgotne, aromatyczne i niezbyt słodkie.

