Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka makowa z migdałami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1695558" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Makowa babka cioci Wiesi</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Źródło przepisu - <a href="https://www.kuchennymidrzwiami.pl/babka-ucierana-z-makiem-migdalami-i-polewa-z-bialej-czekolady/" target="_blank">https://www.kuchennymidrzwiami.pl/babka-ucierana-z-makiem-migdalami-i-polewa-z-bialej-czekolady/</a></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 g zmielonego maku</p><p>8 łyżek gorącej wody</p><p>250 g masła</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>1 łyżka esencji waniliowej</p><p>1,5 szklanki mąki pszennej T450</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>5 jajek</p><p>1 łyżka soku z cytryny (u mnie ekstrakt z migdałów i rum)</p><p>50 g migdałów lub płatków migdałowych plus garść do dekoracji</p><p></p><p>Polewa:</p><p>100 g białej czekolady</p><p>50 g śmietanki kremówki 30%</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mak wsyp do miski i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw. Migdały zalej wrzątkiem i obierz je z brązowej skórki, posiekaj.</p><p>W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.</p><p>Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj mak. Następnie dodawaj na zmianę jajka i mąkę. Dalej ucierając dodaj sok z cytryny i esencję waniliową. Na końcu migdały i wymieszaj. Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem.</p><p>Piecz babkę w 170 st. C ok. 50 minut (ja piekłam około 40 minut w 175 stopniach). Sprawdź patyczkiem. Wyjmij formę i zostaw na 10 minut. Teraz wyjmij na kratkę ciasto i zostaw do wystudzenia.</p><p>Czekoladę połam i dodaj śmietankę. Postaw miskę na garnku z gorącą wodą i mieszaj, aż składniki się połączą.</p><p>Polej babkę polewą, posyp migdałami i odstaw, aż polewa zastygnie. Ja zamiast polewy czekoladowej zrobiłam rumowy lukier.</p><p>Bardzo smaczne ciasto, wilgotne, aromatyczne i niezbyt słodkie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]102692[/ATTACH][ATTACH=full]102694[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1695558, member: 1024"] [B]Makowa babka cioci Wiesi Źródło przepisu - [URL]https://www.kuchennymidrzwiami.pl/babka-ucierana-z-makiem-migdalami-i-polewa-z-bialej-czekolady/[/URL] Składniki:[/B] 200 g zmielonego maku 8 łyżek gorącej wody 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 1,5 szklanki mąki pszennej T450 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka soku z cytryny (u mnie ekstrakt z migdałów i rum) 50 g migdałów lub płatków migdałowych plus garść do dekoracji Polewa: 100 g białej czekolady 50 g śmietanki kremówki 30% [B]Wykonanie:[/B] Mak wsyp do miski i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Wymieszaj i odstaw. Migdały zalej wrzątkiem i obierz je z brązowej skórki, posiekaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj mak. Następnie dodawaj na zmianę jajka i mąkę. Dalej ucierając dodaj sok z cytryny i esencję waniliową. Na końcu migdały i wymieszaj. Przelej ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem. Piecz babkę w 170 st. C ok. 50 minut (ja piekłam około 40 minut w 175 stopniach). Sprawdź patyczkiem. Wyjmij formę i zostaw na 10 minut. Teraz wyjmij na kratkę ciasto i zostaw do wystudzenia. Czekoladę połam i dodaj śmietankę. Postaw miskę na garnku z gorącą wodą i mieszaj, aż składniki się połączą. Polej babkę polewą, posyp migdałami i odstaw, aż polewa zastygnie. Ja zamiast polewy czekoladowej zrobiłam rumowy lukier. Bardzo smaczne ciasto, wilgotne, aromatyczne i niezbyt słodkie. [ATTACH type="full" alt="babka makowa.jpg"]102692[/ATTACH][ATTACH type="full" alt="babka makowa1.jpg"]102694[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka makowa z migdałami
Bottom