Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka marcepanowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1572617" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Babka marcepanowa </strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - <a href="http://www.mojewypieki.com/post/babka-z-marcepanem" target="_blank">http://www.mojewypieki.com/post/babka-z-marcepanem</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p> 150 g masy marcepanowej</p><p> 150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan</p><p> 3 jajka</p><p> 100 g drobnego cukru z wanilią</p><p> 100 g mąki pszennej</p><p> 2 łyżeczki przyprawy do piernika</p><p> 200 g śmietany kremówki 30%</p><p> 2 łyżeczki proszku do pieczenia:</p><p><strong>Wykonanie</strong>:</p><p>Wszyskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.</p><p>Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (lepiej ściera się schłodzony).</p><p>Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić.</p><p>Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, startym marcepanem (uważając, by się znów nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę, wymieszać szpatułką.</p><p>Formę na babkę z kominkiem (21 cm średnicy i 11 cm wysokości) dobrze natłuścić, oprószyć mąką pszenną. Przelać ciasto.</p><p>Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C, do tzw. suchego patyczka.</p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Zamiast mielonych orzechów, dałam migdały. Zaryzykowałam zwiększenie ilości masy marcepanowej do 200g, mimo, iż autorka tego nie polecała.</p><p>Zrezygnowałam z dodatku przyprawy do pierników, za to chlupnęłam nieco amaretto.</p><p>Zrobiłam też inaczej - miękki marcepan utarłam z cukrem waniliowym, żółtkami i śmietanką, dodałam suche składniki (w tym mąkę orkiszową), a na końcu pianę z białek ubitych z resztą cukru.</p><p>Piekłam w formie na 6 mini -babeczek w 180 stopniach około 35 minut.</p><p>Bardzo smaczna i długo utrzymująca świeżość.</p><p></p><p>[ATTACH=full]92360[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1572617, member: 1024"] [B]Babka marcepanowa [/B] Źródło przepisu - [URL]http://www.mojewypieki.com/post/babka-z-marcepanem[/URL] [B]Składniki:[/B] 150 g masy marcepanowej 150 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan 3 jajka 100 g drobnego cukru z wanilią 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki proszku do pieczenia: [B]Wykonanie[/B]: Wszyskie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marcepan zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami (lepiej ściera się schłodzony). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, startym marcepanem (uważając, by się znów nie zbrylił). Wmieszać do masy jajecznej. Na koniec dodać kremówkę, wymieszać szpatułką. Formę na babkę z kominkiem (21 cm średnicy i 11 cm wysokości) dobrze natłuścić, oprószyć mąką pszenną. Przelać ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C, do tzw. suchego patyczka. [B]Moja wersja:[/B] Zamiast mielonych orzechów, dałam migdały. Zaryzykowałam zwiększenie ilości masy marcepanowej do 200g, mimo, iż autorka tego nie polecała. Zrezygnowałam z dodatku przyprawy do pierników, za to chlupnęłam nieco amaretto. Zrobiłam też inaczej - miękki marcepan utarłam z cukrem waniliowym, żółtkami i śmietanką, dodałam suche składniki (w tym mąkę orkiszową), a na końcu pianę z białek ubitych z resztą cukru. Piekłam w formie na 6 mini -babeczek w 180 stopniach około 35 minut. Bardzo smaczna i długo utrzymująca świeżość. [ATTACH type="full" alt="babeczki_marcepanowe.jpg"]92360[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka marcepanowa
Bottom