- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Przepis pochodzi z zapiskow mojej babci.
15 dkg cukru
15 dkg margaryny lub masla
15 dkg mielonych migdalow
4 jaja
20 dkg maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5-10 dkg calych migdalow do dekoracji
Aromat lub olejek migdalowy
Ucieramy maslo z cukrem i zoltkami. Stopniowo dodajemy make z proszkiem, nastepnie zmielone migdaly i aromat migdalowy. Ubijamy piane z bialek. Delikatnie mieszamy, ciasto jest dosc zwarte, ale po chwili spokojnego mieszania uzyskujemy jednolita konsystencje.
Foremke wysmarowujemy i obsypujemy maka. Wykladamy na nia ciasto, wygladzamy i na powierzchni ukladamy delikatnie migdaly. Pieczemy w temperaturze ok. 180º, 45 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosowac do piekarnika. Oryginalny przepis mowil o 55 minutach, ale w moim piekarniku gazowym bylo to troszke za duzo.
Pieklam w formie z kominkiem.
Babka jest delikatna, nie za slodka, piaskowa. W sam raz do dobrej herbaty.

15 dkg cukru
15 dkg margaryny lub masla
15 dkg mielonych migdalow
4 jaja
20 dkg maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
5-10 dkg calych migdalow do dekoracji
Aromat lub olejek migdalowy
Ucieramy maslo z cukrem i zoltkami. Stopniowo dodajemy make z proszkiem, nastepnie zmielone migdaly i aromat migdalowy. Ubijamy piane z bialek. Delikatnie mieszamy, ciasto jest dosc zwarte, ale po chwili spokojnego mieszania uzyskujemy jednolita konsystencje.
Foremke wysmarowujemy i obsypujemy maka. Wykladamy na nia ciasto, wygladzamy i na powierzchni ukladamy delikatnie migdaly. Pieczemy w temperaturze ok. 180º, 45 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosowac do piekarnika. Oryginalny przepis mowil o 55 minutach, ale w moim piekarniku gazowym bylo to troszke za duzo.
Pieklam w formie z kominkiem.
Babka jest delikatna, nie za slodka, piaskowa. W sam raz do dobrej herbaty.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: