Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka migdalowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 492515" data-attributes="member: 2980"><p>Przepis pochodzi z zapiskow mojej babci.</p><p></p><p>15 dkg cukru</p><p>15 dkg margaryny lub masla</p><p>15 dkg mielonych migdalow</p><p>4 jaja</p><p>20 dkg maki</p><p>2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>5-10 dkg calych migdalow do dekoracji</p><p>Aromat lub olejek migdalowy</p><p></p><p>Ucieramy maslo z cukrem i zoltkami. Stopniowo dodajemy make z proszkiem, nastepnie zmielone migdaly i aromat migdalowy. Ubijamy piane z bialek. Delikatnie mieszamy, ciasto jest dosc zwarte, ale po chwili spokojnego mieszania uzyskujemy jednolita konsystencje.</p><p>Foremke wysmarowujemy i obsypujemy maka. Wykladamy na nia ciasto, wygladzamy i na powierzchni ukladamy delikatnie migdaly. Pieczemy w temperaturze ok. 180&ordm;, 45 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosowac do piekarnika. Oryginalny przepis mowil o 55 minutach, ale w moim piekarniku gazowym bylo to troszke za duzo.</p><p>Pieklam w formie z kominkiem. </p><p>Babka jest delikatna, nie za slodka, piaskowa. W sam raz do dobrej herbaty.</p><p></p><p>[ATTACH=full]9196[/ATTACH] </p><p></p><p>[ATTACH=full]9197[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 492515, member: 2980"] Przepis pochodzi z zapiskow mojej babci. 15 dkg cukru 15 dkg margaryny lub masla 15 dkg mielonych migdalow 4 jaja 20 dkg maki 2 lyzeczki proszku do pieczenia 5-10 dkg calych migdalow do dekoracji Aromat lub olejek migdalowy Ucieramy maslo z cukrem i zoltkami. Stopniowo dodajemy make z proszkiem, nastepnie zmielone migdaly i aromat migdalowy. Ubijamy piane z bialek. Delikatnie mieszamy, ciasto jest dosc zwarte, ale po chwili spokojnego mieszania uzyskujemy jednolita konsystencje. Foremke wysmarowujemy i obsypujemy maka. Wykladamy na nia ciasto, wygladzamy i na powierzchni ukladamy delikatnie migdaly. Pieczemy w temperaturze ok. 180º, 45 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosowac do piekarnika. Oryginalny przepis mowil o 55 minutach, ale w moim piekarniku gazowym bylo to troszke za duzo. Pieklam w formie z kominkiem. Babka jest delikatna, nie za slodka, piaskowa. W sam raz do dobrej herbaty. [ATTACH=full]9196[/ATTACH] [ATTACH=full]9197[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka migdalowa
Top
Bottom