Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka murzynek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="m.morgan" data-source="post: 883776" data-attributes="member: 17017"><p>250 g masła lub margaryny</p><p>1,5 szklanki cukru</p><p>3 łyżki dobrego kakao</p><p>6 łyżek wody</p><p>6-8 łyżek alkoholu</p><p>1,5 szklanki mąki pszennej</p><p>4 jajka</p><p>1 opakowanie proszku dopieczenia</p><p>Można dodać bakalie np.: rodzynki, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy(migdały)</p><p></p><p>Masło, kakao, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotować, lekko przestudzić, dodać alkohol, wymieszać. Z całości odlac 1/2 szklanki. Do reszty dodać stopniowo żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką oraz sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na konieć dodać (ewentualnie) sparzone, dobrze osączone i oprószone mąką rodzynki. Wyłożyć ciasto do posmarowanejtłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Piec w średnio gorącym piekarniku (ja piekę w 150 stopniach) przez 50-60min. Upieczoną i ostudzoną babkę polać pozostałą częścią masy, posypać wiórkami i orzechami.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z książeczki &quot;Polska Wielkanoc&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="m.morgan, post: 883776, member: 17017"] 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 3 łyżki dobrego kakao 6 łyżek wody 6-8 łyżek alkoholu 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 opakowanie proszku dopieczenia Można dodać bakalie np.: rodzynki, wiórki kokosowe lub posiekane orzechy(migdały) Masło, kakao, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotować, lekko przestudzić, dodać alkohol, wymieszać. Z całości odlac 1/2 szklanki. Do reszty dodać stopniowo żółtka, przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką oraz sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Na konieć dodać (ewentualnie) sparzone, dobrze osączone i oprószone mąką rodzynki. Wyłożyć ciasto do posmarowanejtłuszczem i posypanej tartą bułką formy. Piec w średnio gorącym piekarniku (ja piekę w 150 stopniach) przez 50-60min. Upieczoną i ostudzoną babkę polać pozostałą częścią masy, posypać wiórkami i orzechami. Przepis pochodzi z książeczki "Polska Wielkanoc" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka murzynek
Top
Bottom