Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka piaskowa z marmoladą różaną
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1122084" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]63099[/ATTACH]</p><p></p><p>4 jajka ( M )</p><p>pół szklanki cukru</p><p>1 cukier waniliowy</p><p>4 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>3/4 szklanki mąki pszennej</p><p>1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>100 g ( pół kostki) masła</p><p></p><p>marmolada twarda - różana lub wieloowocowa </p><p><em>(marmolada twarda nadaje się do tego typu wypieku najlepiej, ponieważ dobrze wytrzymuje wysokie temperatury i się nie rozpuszcza. Ze zwykłym dżemem ciasto może się nie udać. )</em></p><p></p><p>Masło rozpuścić i odstawić, by ostygło. </p><p></p><p>Jajka utrzeć z cukrami na biały, puszysty krem ( zajmie to kilka minut). Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dokładnie wymieszać. </p><p>Dodać proszek do pieczenia, wymieszać.</p><p>Na końcu dodać do ciasta rozpuszczone masło. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.</p><p></p><p>Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć małe kawałki marmolady, zachowując między nimi odstępy. Lekko wcisnąć marmoladę w ciasto, by była nim przykryta. </p><p></p><p><em>(To ważne, by kawałki były nieduże. Nie dajcie się ponieść pokusie posiadania dużej ilości marmolady w cieście! Zbyt duże kawałki, ułożone bez odstępu, dadzą potem nieładny efekt dziury w cieście.) </em></p><p></p><p>[ATTACH=full]63100[/ATTACH]</p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40-50 minut, do suchego patyczka.</p><p>gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Piekłam w formie o wymiarach 24 x 9 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1122084, member: 2721"] [ATTACH=full]63099[/ATTACH] 4 jajka ( M ) pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ( pół kostki) masła marmolada twarda - różana lub wieloowocowa [I](marmolada twarda nadaje się do tego typu wypieku najlepiej, ponieważ dobrze wytrzymuje wysokie temperatury i się nie rozpuszcza. Ze zwykłym dżemem ciasto może się nie udać. )[/I] Masło rozpuścić i odstawić, by ostygło. Jajka utrzeć z cukrami na biały, puszysty krem ( zajmie to kilka minut). Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać do ciasta rozpuszczone masło. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć małe kawałki marmolady, zachowując między nimi odstępy. Lekko wcisnąć marmoladę w ciasto, by była nim przykryta. [I](To ważne, by kawałki były nieduże. Nie dajcie się ponieść pokusie posiadania dużej ilości marmolady w cieście! Zbyt duże kawałki, ułożone bez odstępu, dadzą potem nieładny efekt dziury w cieście.) [/I] [ATTACH=full]63100[/ATTACH] Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Piekłam w formie o wymiarach 24 x 9 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka piaskowa z marmoladą różaną
Top
Bottom