Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka po irlandzku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pysia" data-source="post: 483140" data-attributes="member: 653"><p>Zrobiłam tę babkę na święta , bardzo dobra i aromatyczna. Smakowała szczególnie wielbicielom czekolady, osobiście nie lubię pić whisky, ale połączenie tego alkoholu z babką jest wyśmienite.</p><p></p><p>Babka po irlandzku</p><p></p><p>250gr masła</p><p>4 jaja</p><p>200gr cukru</p><p>2 szczypty mielonych goździków</p><p>2 czubate łyzki kakao</p><p>3 łyżki whisky</p><p>300gr mąki</p><p>szczypta soli</p><p>2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>100gr mielonych migdałów</p><p>100gr posiekanych orzechów pekan</p><p>150g gorzkiej czekolady</p><p></p><p>do nasączenia</p><p>60 ml whisky</p><p>2 łyzeczki kawy rozpuszczlnej</p><p>1 op cukru waniliowego</p><p></p><p>100g polewy czekoladowej do dekoracji</p><p></p><p>Piekarnik nagrzac do 190 stopni</p><p>masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jaja, sól, goździki,kakao i whisky, wymieszać. Mąkę połaczyć z proszkiem, pekanami i migdałami, połączyć wszystko, dodać czekoladę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec ok 60 minut.</p><p>Wyjąć z formy. Podgrzać whisky, rozpuścić w niej kawę i cukier, nasączyć małymi porcjami babkę. Ostudzić babkę i polać polewą czekoladową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pysia, post: 483140, member: 653"] Zrobiłam tę babkę na święta , bardzo dobra i aromatyczna. Smakowała szczególnie wielbicielom czekolady, osobiście nie lubię pić whisky, ale połączenie tego alkoholu z babką jest wyśmienite. Babka po irlandzku 250gr masła 4 jaja 200gr cukru 2 szczypty mielonych goździków 2 czubate łyzki kakao 3 łyżki whisky 300gr mąki szczypta soli 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100gr mielonych migdałów 100gr posiekanych orzechów pekan 150g gorzkiej czekolady do nasączenia 60 ml whisky 2 łyzeczki kawy rozpuszczlnej 1 op cukru waniliowego 100g polewy czekoladowej do dekoracji Piekarnik nagrzac do 190 stopni masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jaja, sól, goździki,kakao i whisky, wymieszać. Mąkę połaczyć z proszkiem, pekanami i migdałami, połączyć wszystko, dodać czekoladę. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec ok 60 minut. Wyjąć z formy. Podgrzać whisky, rozpuścić w niej kawę i cukier, nasączyć małymi porcjami babkę. Ostudzić babkę i polać polewą czekoladową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka po irlandzku
Top
Bottom