Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka Pośpieszna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="imp_act" data-source="post: 833955" data-attributes="member: 4008"><p>Tak ją kiedyś nazwałam, a dlaczego? Mówiąc w skrócie, zawsze była robiona w pośpiechu.</p><p>Przyznam się, że przepis przeleżał dość długo zapomniany, ale wszystkiemu winna jest klątwa &#8222;babkowa&#8221; jaka zawisła nade mną od jakiegoś czasu. Po ostatniej dyskusji w &quot;Niebie&quot; n.t. nieudanych wypieków postanowiłam sprawdzić jak się ma moja klątwa i okazało się, że odeszła sobie w nieskończoną otchłań, a kysz ty klątwo ! idź i nie wracaj już nigdy.</p><p>Swego czasu przepis ten był wielokrotnie wypróbowywany i zawsze z pozytywnym skutkiem, a ponieważ teraz zostałam już odczarowana, będę ją piekła częściej. </p><p></p><p><strong>3 jajka</strong></p><p><strong>pół kostki margaryny</strong></p><p><strong>2 szkl mąki pszennej</strong></p><p><strong>1 szkl cukru</strong></p><p><strong>1 cukier waniliowy</strong></p><p><strong>2 łyżeczki proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>pół szkl mleka</strong></p><p><strong>dowolny aromat</strong></p><p></p><p>Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy całe jajka i dalej ucieramy. Po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy aromat i mleko, wszystko razem dobrze mieszamy – ja do mieszania używam miksera. Na dużą babkę należy porcję podwoić. Temp. 180 stopni, czas pieczenia ok. 1 godz.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39499[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]39500[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="imp_act, post: 833955, member: 4008"] Tak ją kiedyś nazwałam, a dlaczego? Mówiąc w skrócie, zawsze była robiona w pośpiechu. Przyznam się, że przepis przeleżał dość długo zapomniany, ale wszystkiemu winna jest klątwa „babkowa” jaka zawisła nade mną od jakiegoś czasu. Po ostatniej dyskusji w "Niebie" n.t. nieudanych wypieków postanowiłam sprawdzić jak się ma moja klątwa i okazało się, że odeszła sobie w nieskończoną otchłań, a kysz ty klątwo ! idź i nie wracaj już nigdy. Swego czasu przepis ten był wielokrotnie wypróbowywany i zawsze z pozytywnym skutkiem, a ponieważ teraz zostałam już odczarowana, będę ją piekła częściej. [B]3 jajka pół kostki margaryny 2 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szkl mleka dowolny aromat[/B] Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy całe jajka i dalej ucieramy. Po trochu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Na końcu wlewamy aromat i mleko, wszystko razem dobrze mieszamy – ja do mieszania używam miksera. Na dużą babkę należy porcję podwoić. Temp. 180 stopni, czas pieczenia ok. 1 godz. [ATTACH=full]39499[/ATTACH] [ATTACH=full]39500[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka Pośpieszna
Top
Bottom