Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka tucholska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 161082" data-attributes="member: 90"><p>Korzystając z przepisu na babkę taką piaskową z jakiejś książki, lekko modyfikując nazwałam sobie ją tucholską, na wzór jednych z moich ulubionych ciasteczek, takich o pomarańczowym aromacie, w czekoladzie.</p><p>Jest to bardzo puszysta, fajna, prosta babeczka:</p><p></p><p>4 jajka </p><p>1 szkl. cukru </p><p>1/2 łyżeczki zapachu-ja pomarańczowy daję, jak mówiłam </p><p>1 szklanka mąki pszennej </p><p>1 szklanka mąki ziemniaczanej </p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia </p><p>1 szklanka stopionej margaryny ( ja daję jednak olej i to mniej, tak 0,5-0,75 szklanki) </p><p>Jajka ubić z cukrem na puch, dodać aromat, obie mąki i proszek do pieczenia i ciągle ubijając wlać tłuszcz lekko ciepły. Przelać do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut. Posypać po wystudzeniu cukrem pudrem, a ja polewam często czekoladą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 161082, member: 90"] Korzystając z przepisu na babkę taką piaskową z jakiejś książki, lekko modyfikując nazwałam sobie ją tucholską, na wzór jednych z moich ulubionych ciasteczek, takich o pomarańczowym aromacie, w czekoladzie. Jest to bardzo puszysta, fajna, prosta babeczka: 4 jajka 1 szkl. cukru 1/2 łyżeczki zapachu-ja pomarańczowy daję, jak mówiłam 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka stopionej margaryny ( ja daję jednak olej i to mniej, tak 0,5-0,75 szklanki) Jajka ubić z cukrem na puch, dodać aromat, obie mąki i proszek do pieczenia i ciągle ubijając wlać tłuszcz lekko ciepły. Przelać do formy natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut. Posypać po wystudzeniu cukrem pudrem, a ja polewam często czekoladą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka tucholska
Top
Bottom