Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z advocaatem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1644837" data-attributes="member: 692"><p>Proporcje na foremkę o pojemności ok. 2l</p><p></p><p>200g masła w temperaturze pokojowej</p><p>50 g oleju</p><p>250g cukru</p><p>250g mąki pszennej ( 125g krupczatki i 125g luksusowej)</p><p>32 g cukru z wanilią</p><p>16g proszku do pieczenia ( <em>dla mnie za dużo - w sensie, że smak przebija)</em></p><p>5 dużych jaj w temperaturze pokojowej ( 6 rozmiar M)</p><p>skórka otarta z 1 cytryny</p><p>250ml advocaata/adwokata</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Masło z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli utrzeć na gładką i puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku dobrze mieszając za każdym razem z masą.</p><p>Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać stopniowo do masy, na koniec zmniejszając obroty dodać skórkę z cytryny i adwokat. Dobrze wymieszać całość i wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem kryształem foremki . Piec ok. 45 min. w 180 stopniach.</p><p>Kroić i degustować następnego dnia dopiero.</p><p></p><p>Uwaga: ciasto dość mocno rośnie i potem opada. Nie wyjmować gorącego z formy! Poczekać aż przestygnie i będzie letnie.</p><p><em> (następnym razem dam mniej proszku albo zamienię go na cream of tartare)</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]97828[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]97829[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]97830[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1644837, member: 692"] Proporcje na foremkę o pojemności ok. 2l 200g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju 250g cukru 250g mąki pszennej ( 125g krupczatki i 125g luksusowej) 32 g cukru z wanilią 16g proszku do pieczenia ( [I]dla mnie za dużo - w sensie, że smak przebija)[/I] 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej ( 6 rozmiar M) skórka otarta z 1 cytryny 250ml advocaata/adwokata szczypta soli Masło z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli utrzeć na gładką i puszystą masę za pomocą miksera. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku dobrze mieszając za każdym razem z masą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać stopniowo do masy, na koniec zmniejszając obroty dodać skórkę z cytryny i adwokat. Dobrze wymieszać całość i wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem kryształem foremki . Piec ok. 45 min. w 180 stopniach. Kroić i degustować następnego dnia dopiero. Uwaga: ciasto dość mocno rośnie i potem opada. Nie wyjmować gorącego z formy! Poczekać aż przestygnie i będzie letnie. [I] (następnym razem dam mniej proszku albo zamienię go na cream of tartare)[/I] [ATTACH=full]97828[/ATTACH] [ATTACH=full]97829[/ATTACH] [ATTACH=full]97830[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z advocaatem
Top
Bottom