Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z amarantusa (z owocami)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margetita" data-source="post: 162985" data-attributes="member: 650"><p><strong>Babka z amarantusa (z owocami)</strong> </p><p>(Przepis polecam wszystkim, ale przede wszystkim dzieciom i dorosłym bezglutenowcom)</p><p></p><p><strong>Składniki (mała porcja):</strong></p><p><strong>4 całe jaja</strong></p><p><strong>3/4 szklanki cukru</strong></p><p><strong>1/2 szklanki mąki kukurydzianej</strong></p><p><strong>1/2 szklanki mąki z amarantusa (jeśli jej nie masz, to 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)</strong></p><p><strong>1/4 szklanki oleju (lub innego stopionego tłuszczu: masła lub margaryny)</strong></p><p><strong>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>owoce - te ulubione (brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, maliny)</strong></p><p></p><p>Jajka ubić na gęsty krem kogel-mogel.</p><p>Następnie, ciągle mieszając mikserem, kolejno dodawać, mąkę kukurydzianą, mąkę z amarantusa, proszek do pieczenia, na końcu schłodzony roztopiony tłuszcz.</p><p>Ciasto wlać do formy i udekorować owocami (wystarczy np. 1 brzoskwinia).</p><p>Formę wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika.</p><p>Piec 45-50 min.</p><p></p><p>Po wystudzeniu ciasto można przyprószyć cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.</p><p></p><p>Amarantus (inaczej: szarłat), jest starą rośliną zbożową. Jej historia sięga 3000 lat. Znana była Indianom Ameryki Środkowej i Południowej.</p><p>Roślina ma ciekawy, wysoki i intetsywnie różowy, kremowy lub złoty kwiatostan.</p><p></p><p>Mąka z amarantusa jest doskonałą alternatywą dla celiaków - osób nie mogących jeść pieczywa glutenowego (z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa).</p><p>Białko nasion amarantusa jest nawet cenniejsze w aminokwasy niż białko tradycyjnych zbóż. Ponadto zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa nią w pszenicy. </p><p></p><p>Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margetita, post: 162985, member: 650"] [B]Babka z amarantusa (z owocami)[/B] (Przepis polecam wszystkim, ale przede wszystkim dzieciom i dorosłym bezglutenowcom) [B]Składniki (mała porcja): 4 całe jaja 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mąki z amarantusa (jeśli jej nie masz, to 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1/4 szklanki oleju (lub innego stopionego tłuszczu: masła lub margaryny) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - te ulubione (brzoskwinie, morele, śliwki, jabłka, maliny)[/B] Jajka ubić na gęsty krem kogel-mogel. Następnie, ciągle mieszając mikserem, kolejno dodawać, mąkę kukurydzianą, mąkę z amarantusa, proszek do pieczenia, na końcu schłodzony roztopiony tłuszcz. Ciasto wlać do formy i udekorować owocami (wystarczy np. 1 brzoskwinia). Formę wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika. Piec 45-50 min. Po wystudzeniu ciasto można przyprószyć cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Amarantus (inaczej: szarłat), jest starą rośliną zbożową. Jej historia sięga 3000 lat. Znana była Indianom Ameryki Środkowej i Południowej. Roślina ma ciekawy, wysoki i intetsywnie różowy, kremowy lub złoty kwiatostan. Mąka z amarantusa jest doskonałą alternatywą dla celiaków - osób nie mogących jeść pieczywa glutenowego (z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa). Białko nasion amarantusa jest nawet cenniejsze w aminokwasy niż białko tradycyjnych zbóż. Ponadto zawartość żelaza jest 5-krotnie wyższa nią w pszenicy. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z amarantusa (z owocami)
Top
Bottom