Moze to ze wgledu na brak prawdziwej maki w mojej diecie, albo poprostu braku czegokolwiek co przypomina ciasto, ale ta babka to mistrzostwo swiata dla alergikow i nie tylko
2/3 szklanki maki sojowej
2/3 cup maki z sorgo ( ponoc to roslinka) lub z prosa
1/3 cup maki z quinoa
2 lyzki tapioki (nie dalam)
1 plaska lyzeczka maczki guar gum
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 lyzeczki proszku do opieczenia
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki przprawy go ciasta dyniowego - lub zmieszaj imbir z glka muszkatalowa i zielem angielskim, ja jeszcze lubie odrobine pieprzu
Suche wszystkie wymieszac, potem dodac mokre :
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki miodu
2 lyzki syropu klonowego
2 lyzeczki waniliowego aromatu
puszka ugotowanego duniowego puree
1/4 do 1/2 szklanki mleka sojowego
2 jaja albo dla tych co nie moga (tak jak ja) dodac jajka substytut ( taki proszek)
Calosc mieszamy mikserem ( jezeli sie uzywa prawdziwych jaj, podobno powinno sie uzyc mniej mleka). Wrzucic do surowego ciasta rodzynki lub zurawine( ja dalam suszone czeresnie i bylo przepyszne. ) Pieczemy w babkowej foremce w 180C przez okolo 40-50 m inut. Baba jest super wilgotna i ma smak prawdziwego ciasta.
(...)
Zdjecie pochodzi z blogu glutenfreegoddess- goraco polecam

2/3 szklanki maki sojowej
2/3 cup maki z sorgo ( ponoc to roslinka) lub z prosa
1/3 cup maki z quinoa
2 lyzki tapioki (nie dalam)
1 plaska lyzeczka maczki guar gum
1/2 lyzeczki soli
1 lyzeczka sody oczyszczonej
2 lyzeczki proszku do opieczenia
1 lyzeczka cynamonu
2 lyzeczki przprawy go ciasta dyniowego - lub zmieszaj imbir z glka muszkatalowa i zielem angielskim, ja jeszcze lubie odrobine pieprzu
Suche wszystkie wymieszac, potem dodac mokre :
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki miodu
2 lyzki syropu klonowego
2 lyzeczki waniliowego aromatu
puszka ugotowanego duniowego puree
1/4 do 1/2 szklanki mleka sojowego
2 jaja albo dla tych co nie moga (tak jak ja) dodac jajka substytut ( taki proszek)
Calosc mieszamy mikserem ( jezeli sie uzywa prawdziwych jaj, podobno powinno sie uzyc mniej mleka). Wrzucic do surowego ciasta rodzynki lub zurawine( ja dalam suszone czeresnie i bylo przepyszne. ) Pieczemy w babkowej foremce w 180C przez okolo 40-50 m inut. Baba jest super wilgotna i ma smak prawdziwego ciasta.
(...)
Zdjecie pochodzi z blogu glutenfreegoddess- goraco polecam
Ostatnią edycję dokonał moderator: