- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Babka z łatką
* 3/4 szklanki cukru,
* 300 g mąki
* 4 jajka
* 130 - 150 g margaryny/masła
* 200 g kwaśniej, gęstej śmietany
* 1 - 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
Składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni ( 165 - termoobieg) i przygotować formę keksową o wymiarach 25 x 11
Margarynę/masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian mąkę i śmietanę , ciągle ciasto ucierając. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. 2/3 ciasta wlać do formy, a pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch białego ciasta. Wstawić do piekarnika. Po ok. 10 minutach, otworzyć piekarnik i naciąć babkę nożem, wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut