Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z łatką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 980002" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]52747[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Babka z łatką</strong></p><p></p><p>* 3/4 szklanki cukru,</p><p>* 300 g mąki</p><p>* 4 jajka</p><p>* 130 - 150 g margaryny/masła</p><p>* 200 g kwaśniej, gęstej śmietany</p><p>* 1 - 2 łyżki kakao</p><p>* 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy</p><p></p><p></p><p>Składniki powinny mieć pokojową temperaturę. </p><p></p><p>Piekarnik rozgrzać do 190 stopni ( 165 - termoobieg) i przygotować formę keksową o wymiarach 25 x 11</p><p></p><p>Margarynę/masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian mąkę i śmietanę , ciągle ciasto ucierając. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. 2/3 ciasta wlać do formy, a pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch białego ciasta. Wstawić do piekarnika. Po ok. 10 minutach, otworzyć piekarnik i naciąć babkę nożem, wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 980002, member: 4258"] [ATTACH=full]52747[/ATTACH] [B]Babka z łatką[/B] * 3/4 szklanki cukru, * 300 g mąki * 4 jajka * 130 - 150 g margaryny/masła * 200 g kwaśniej, gęstej śmietany * 1 - 2 łyżki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy Składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni ( 165 - termoobieg) i przygotować formę keksową o wymiarach 25 x 11 Margarynę/masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian mąkę i śmietanę , ciągle ciasto ucierając. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. 2/3 ciasta wlać do formy, a pozostałe ciasto wymieszać z kakao i wyłożyć na wierzch białego ciasta. Wstawić do piekarnika. Po ok. 10 minutach, otworzyć piekarnik i naciąć babkę nożem, wzdłuż na głębokość ok. 1 cm. Pieczemy jeszcze ok. 50 minut [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z łatką
Top
Bottom