Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z rumem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 898293" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Babka z rumem</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: <strong>E.Wolf - Cohen &quot;Kuchnia żydowska&quot; </strong></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 łyżka suszonych drożdży</p><p>280 g mąki</p><p>55 g miałkiego (drobnego) cukru</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>150 ml ciepłego mleka</p><p>3 jajka, lekko ubite</p><p>4 łyżki masła lub margaryny (56 g)</p><p>1 łyżeczka esencji waniliowej</p><p>1 łyżeczka esencji rumowej (dałam rum)</p><p>55 g posiekanych orzechów włoskich, pekan, laskowych lub migdałów</p><p>55 g rodynek moczonych w wodzie 10 minut i osuszonych</p><p>55 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej</p><p>płatki migdałów do posypania</p><p></p><p><strong>Syrop rumowy:</strong></p><p>115 g cukru</p><p>125 ml wody</p><p>2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki esencji rumowej</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Zmieszać w misce drożdże, mąkę, cukier i sól.</p><p>Dodać mleko i wyrabiać mikserem na wolnych obrotach.</p><p>Stopniowo dodawać jajka, obie esencje i masło, miksując 2 minuty (lub do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta).</p><p>Przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 1 - 1/2 godziny (do podwojenia objętości).</p><p>Obficie natłuścić formę z tuleją (23 - 25 cm). Wysypać dno płatkami migdałów .</p><p>Do ciasta dodać bakalie, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie potrząsnąć, by dokładnie rozprowadzić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto niemal się zrówna z brzegiem formy. </p><p>Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec 30 - 40 minut do uzyskania złotego koloru.</p><p>Wyjąć na drucianą podstawkę i nakłuć powierzchnię szpikulcem.</p><p>W małym rondlu zagotować wodę, dosypać cukier, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotować przez 3 minuty.</p><p>Zdjąć z ognia, dodać rum. Skropić gorące ciasto. Pozostawić do wsiąknięcia syropu.</p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Zrobiłam niemal wg przepisu, tylko nieco zmniejszyłam ilość cukru w syropie i zamiast skórki pomarańczowej dałam suszone żurawiny (w ilości na oko). Orzechów też dałam więcej niż w przepisie. Bakalie oprószyłam łyżką mąki. Masło przed dodaniem do ciasta roztopiłam. Do pieczenia wzięłam niewysoką (8 cm) formę z kominkiem o średnicy 24 cm. Była idealna. Piekłam 30 minut.</p><p>Babka wyszła nadspodziewanie pyszna - baaardzo puszysta, wręcz piankowa, leciutka, wilgotna i aromatyczna. </p><p>Koniecznie do powtórki, zwłaszcza, że robi się ją niejako &quot;przy okazji&quot;. </p><p>Polecam gorąco - prosta i bardzo smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 898293, member: 1024"] [B]Babka z rumem[/B] Źródło przepisu: [B]E.Wolf - Cohen "Kuchnia żydowska" [/B] [B]Składniki:[/B] 1 łyżka suszonych drożdży 280 g mąki 55 g miałkiego (drobnego) cukru 1/4 łyżeczki soli 150 ml ciepłego mleka 3 jajka, lekko ubite 4 łyżki masła lub margaryny (56 g) 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji rumowej (dałam rum) 55 g posiekanych orzechów włoskich, pekan, laskowych lub migdałów 55 g rodynek moczonych w wodzie 10 minut i osuszonych 55 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej płatki migdałów do posypania [B]Syrop rumowy:[/B] 115 g cukru 125 ml wody 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki esencji rumowej [B]Wykonanie:[/B] Zmieszać w misce drożdże, mąkę, cukier i sól. Dodać mleko i wyrabiać mikserem na wolnych obrotach. Stopniowo dodawać jajka, obie esencje i masło, miksując 2 minuty (lub do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta). Przykryć miskę ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 1 - 1/2 godziny (do podwojenia objętości). Obficie natłuścić formę z tuleją (23 - 25 cm). Wysypać dno płatkami migdałów . Do ciasta dodać bakalie, wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i delikatnie potrząsnąć, by dokładnie rozprowadzić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto niemal się zrówna z brzegiem formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec 30 - 40 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć na drucianą podstawkę i nakłuć powierzchnię szpikulcem. W małym rondlu zagotować wodę, dosypać cukier, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać rum. Skropić gorące ciasto. Pozostawić do wsiąknięcia syropu. [B]Moje uwagi:[/B] Zrobiłam niemal wg przepisu, tylko nieco zmniejszyłam ilość cukru w syropie i zamiast skórki pomarańczowej dałam suszone żurawiny (w ilości na oko). Orzechów też dałam więcej niż w przepisie. Bakalie oprószyłam łyżką mąki. Masło przed dodaniem do ciasta roztopiłam. Do pieczenia wzięłam niewysoką (8 cm) formę z kominkiem o średnicy 24 cm. Była idealna. Piekłam 30 minut. Babka wyszła nadspodziewanie pyszna - baaardzo puszysta, wręcz piankowa, leciutka, wilgotna i aromatyczna. Koniecznie do powtórki, zwłaszcza, że robi się ją niejako "przy okazji". Polecam gorąco - prosta i bardzo smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z rumem
Bottom