Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z warstwą orzechową i orzechową kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 915478" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]47243[/ATTACH]</p><p></p><p>Ta babka, to taka moja &quot;radosna&quot; twórczość, która okazała się byc bardzo smaczna i do tego efektowna, dzięki warstwie orzechowej i kruszonce</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 3 całe jajka</p><p>* 1/2 -3/4 szklanki cukru</p><p>* 1 szklanka mąki tortowej</p><p>* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej</p><p>* 1/4 szklanki mąki kukurydzianej</p><p>* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>* 3 stołowe łyżki (z górką) majonezu</p><p>* cukier wanilinowy (ja używam takiego z prawdziwą wanilią)</p><p></p><p><strong><em>Warstwa i posypka orzechowe:</em></strong></p><p></p><p>* 6 stołowych łyżek (z górką) mielonych ( lub drobno siekanych) orzechów włoskich</p><p>* 1 stołowa łyżka masła</p><p>* 2-3 stołowe łyżki cukru trzcinowego (demerara)</p><p>* 1-2 stołowe łyżki bułki tartej</p><p></p><p><em><strong>Używam szklanki o pojemności 250 ml</strong></em></p><p></p><p><strong>Wykonanie: </strong></p><p></p><p>Babkę piekłam w formie keksowej, o długości ok. 29cm i szerokości ok. 11cm, głębokości 7 cm</p><p>Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę.</p><p>Wszystkie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia</p><p>Do ubitych jajek dodajemy na zmianę mąkę i majonez, wszystko delikatnie mieszając z masą jajeczną.</p><p>2/3 ciasta wlać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub manną.</p><p></p><p>Składniki na posypkę-warstwę orzechową wymieszaćrazem w misce na kruszonkę. Gdyby masa była zbyt klejąca, to można dodać jeszcze orzechów lub bułki tartej.</p><p></p><p>Na ciasto w keksówce, posypać w miarę równą warstwą ok. 2/3 kruszonki orzechowej</p><p></p><p>Wlać resztę ciasta i posypać pozostałą kruszonką orzechową</p><p></p><p>Ciasto pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez ok. 50 - 60 minut</p><p></p><p>[ATTACH=full]47245[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 915478, member: 4258"] [ATTACH=full]47243[/ATTACH] Ta babka, to taka moja "radosna" twórczość, która okazała się byc bardzo smaczna i do tego efektowna, dzięki warstwie orzechowej i kruszonce [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 3 całe jajka * 1/2 -3/4 szklanki cukru * 1 szklanka mąki tortowej * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/4 szklanki mąki kukurydzianej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 stołowe łyżki (z górką) majonezu * cukier wanilinowy (ja używam takiego z prawdziwą wanilią) [B][I]Warstwa i posypka orzechowe:[/I][/B] * 6 stołowych łyżek (z górką) mielonych ( lub drobno siekanych) orzechów włoskich * 1 stołowa łyżka masła * 2-3 stołowe łyżki cukru trzcinowego (demerara) * 1-2 stołowe łyżki bułki tartej [I][B]Używam szklanki o pojemności 250 ml[/B][/I] [B]Wykonanie: [/B] Babkę piekłam w formie keksowej, o długości ok. 29cm i szerokości ok. 11cm, głębokości 7 cm Całe jajka ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Wszystkie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia Do ubitych jajek dodajemy na zmianę mąkę i majonez, wszystko delikatnie mieszając z masą jajeczną. 2/3 ciasta wlać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub manną. Składniki na posypkę-warstwę orzechową wymieszaćrazem w misce na kruszonkę. Gdyby masa była zbyt klejąca, to można dodać jeszcze orzechów lub bułki tartej. Na ciasto w keksówce, posypać w miarę równą warstwą ok. 2/3 kruszonki orzechowej Wlać resztę ciasta i posypać pozostałą kruszonką orzechową Ciasto pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez ok. 50 - 60 minut [ATTACH=full]47245[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Babka z warstwą orzechową i orzechową kruszonką
Top
Bottom