- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Bagietki na zakwasie pszennym
(przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de )
Ilość: 2 bagietki a 750 g
Czas: 18 godzin (zaczyn) + 35 min. przygotowanie + 1,5 godz. wyrastanie + 20 min. pieczenie
Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonne
Składniki:
800 g maki pszennej ( lub pszennej orkiszowej) typ 550
300 – 400 g wydajnego* wcześniej przygotowanego zakwaszonego ciasta pszennego (patrz niżej - zaczyn)
ok. 0,4 l (w zależności od zapotrzebowania maki) bardzo zimnej wody
1 łyżka soli (25 g)
Zaczyn:
Wymieszać 100 g maki, 100 g wody i 1 łyżką zakwasu pszennego. Postawić w cieple (ok. 30 st C) na 6 godzin. Z powstałej mieszaniny wziąć tylko 2 łyżki (resztę nie wyrzucać – szkoda ! - ale zostawić jako zaczyn do innych wypieków) i dodać znowu 200 g mąki i 200 g wody. Rozmieszać odstawić w ciepłe miejsce ( ok. 30 st.C) na 12 godzin.
Przygotowanie:
Do otrzymanego metodą opisaną wyżej ciasta zakwaszonego dodać 800 g mąki, sól i bardzo oszczędnie wody, tak by powstało dosyć ścisłe ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło na 20 minut. Dodać jeszcze raz 50 g wody i wyrabiać intensywnie jeszcze przez 10 minut.
Z ciasta uformować kulę, rozciągnąć na stolnicy w formie kwadratu o boku mniej więcej 40 x 40 cm. Płat ciasta rozciąć w połowie, tworząc dwa prostokąty 20 x 40. Zwijać je ostrożnie z szerszego boku, tworząc dwa rulony. Ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do spodu. Powierzchnię bagietek lekko spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godz. Powinny się mocno powiększyć – jeśli nie, zostawić na nieco dłużej, bądź włożyć do zamkniętego piekarnika o temp. 50 st.C.
Pieczenie:
Piekarnik na max. temp. 250 st.C. Bagietki przed włożeniem naciąć poprzecznie ostrym nożem głęboko, aż do ½ grubości.
Piec ok. 15 do 20 minut w maksymalnej temperaturze, ideałem byłoby pieczenie na dobrze rozgrzanym kamieniu.
__________________________
Oto zdjęcie bagietek w moim wykonaniu.
Warunkiem powodzenia jest przeprowadzenie zaczynu dokładnie tak jak w przepisie, żeby otrzymać dobrze dźwigające, wydajne drożdże.
Zrobiłam błąd nie nacinając bagietek do połowy, bojąc się, że się rozpadną zanim wyrosną. Niesłusznie - nacięcia prawie zniknęły po upieczeniu.
Mój kamień jest za mały, żeby zmieścić 2 bagietki takiej wielkości, więc piekłam na blasze z silikonową podkładką. Piekły się ok. 35 min. I trochę jeszcze dopiekałam grzałką z góry, żeby się zrumieniły. W ten sposób skórka była nieco twarda i gruba. W smaku jednak świetne, zakwas dał im ten niepowtarzalny posmak, jakiego nie mają zwykłe pszenne bagietki. Polecam, ale dla cierpliwych !
(przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de )
Ilość: 2 bagietki a 750 g
Czas: 18 godzin (zaczyn) + 35 min. przygotowanie + 1,5 godz. wyrastanie + 20 min. pieczenie
Stopień trudności: łatwe, ale czasochłonne
Składniki:
800 g maki pszennej ( lub pszennej orkiszowej) typ 550
300 – 400 g wydajnego* wcześniej przygotowanego zakwaszonego ciasta pszennego (patrz niżej - zaczyn)
ok. 0,4 l (w zależności od zapotrzebowania maki) bardzo zimnej wody
1 łyżka soli (25 g)
Zaczyn:
Wymieszać 100 g maki, 100 g wody i 1 łyżką zakwasu pszennego. Postawić w cieple (ok. 30 st C) na 6 godzin. Z powstałej mieszaniny wziąć tylko 2 łyżki (resztę nie wyrzucać – szkoda ! - ale zostawić jako zaczyn do innych wypieków) i dodać znowu 200 g mąki i 200 g wody. Rozmieszać odstawić w ciepłe miejsce ( ok. 30 st.C) na 12 godzin.
Przygotowanie:
Do otrzymanego metodą opisaną wyżej ciasta zakwaszonego dodać 800 g mąki, sól i bardzo oszczędnie wody, tak by powstało dosyć ścisłe ciasto. Wyrabiać przez 5 minut. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło na 20 minut. Dodać jeszcze raz 50 g wody i wyrabiać intensywnie jeszcze przez 10 minut.
Z ciasta uformować kulę, rozciągnąć na stolnicy w formie kwadratu o boku mniej więcej 40 x 40 cm. Płat ciasta rozciąć w połowie, tworząc dwa prostokąty 20 x 40. Zwijać je ostrożnie z szerszego boku, tworząc dwa rulony. Ułożyć na papierze do pieczenia łączeniem do spodu. Powierzchnię bagietek lekko spryskać wodą, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godz. Powinny się mocno powiększyć – jeśli nie, zostawić na nieco dłużej, bądź włożyć do zamkniętego piekarnika o temp. 50 st.C.
Pieczenie:
Piekarnik na max. temp. 250 st.C. Bagietki przed włożeniem naciąć poprzecznie ostrym nożem głęboko, aż do ½ grubości.
Piec ok. 15 do 20 minut w maksymalnej temperaturze, ideałem byłoby pieczenie na dobrze rozgrzanym kamieniu.
__________________________
Oto zdjęcie bagietek w moim wykonaniu.
Warunkiem powodzenia jest przeprowadzenie zaczynu dokładnie tak jak w przepisie, żeby otrzymać dobrze dźwigające, wydajne drożdże.
Zrobiłam błąd nie nacinając bagietek do połowy, bojąc się, że się rozpadną zanim wyrosną. Niesłusznie - nacięcia prawie zniknęły po upieczeniu.
Mój kamień jest za mały, żeby zmieścić 2 bagietki takiej wielkości, więc piekłam na blasze z silikonową podkładką. Piekły się ok. 35 min. I trochę jeszcze dopiekałam grzałką z góry, żeby się zrumieniły. W ten sposób skórka była nieco twarda i gruba. W smaku jednak świetne, zakwas dał im ten niepowtarzalny posmak, jakiego nie mają zwykłe pszenne bagietki. Polecam, ale dla cierpliwych !

Ostatnią edycję dokonał moderator: