Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bagietki rustykalne na zakwasie (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1127" data-attributes="member: 36"><p><strong>Bagietki rustykalne na zakwasie </strong></p><p></p><p>Pyszne bagietki na zytnim zakwasie, z chrupiaca posypka. </p><p></p><p>czas: 3 godz. 20min </p><p>trudność: średniołatwe </p><p>liczba porcji: 4 bagietki o dlg 35-40cm </p><p></p><p><u>składniki </u></p><p></p><p><u>ZAKWAS żytni w/g Bajaderki</u>: </p><p>mąka żytnia </p><p>woda źródlana </p><p>1/8 łyżeczki suchych drożdży </p><p></p><p><u>BAGIETKI</u>: </p><p>1 szkl. zakwasu Bajaderki (wykonanie ponizej) </p><p>3 szkl. mąki pszennej </p><p>2 łyżeczki soli morskiej </p><p>1 szkl. ciepłej wody źródlanej </p><p>1 łyżka oliwy </p><p>1 łyżeczka cukru </p><p>1/4 łyżeczki drożdży </p><p></p><p><u>DO POSYPANIA</u>: </p><p>2 łyżki ziaren sezamowych </p><p>1 łyżka maku </p><p>1 łyżeczka kminku </p><p>1 łyżeczka ziarenek gorczycy </p><p></p><p><u>ZAKWAS ŻYTNI w/g BAJADERKI</u>: </p><p>Wymieszać i zostawić na 24 godziny: 2/3 szklanki źródlanej wody (w każdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej </p><p>1 szklanki mąki żytniej i </p><p>1/8 łyżeczki suchych drożdży </p><p></p><p><u>Następnego dnia dodać</u>: </p><p>1/2 szklanki mąki żytniej </p><p>1/3 szklanki ciepłej wody źródlanej </p><p>Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyć, dodać tę samą ilość wody i mąki, dobrze wymieszać i zostawić na ok. 8 godzin. </p><p>Zakwas powinien podwoić swoją objętość. Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp. pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać - dodając po 1/2 szklanki mąki i wody co kilka dni. </p><p></p><p> </p><p><u>BAGIETKI</u>: </p><p>Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej. Drożdże z cukrem rozpuścić w odrobinie wody, odstawić na 10 min. Resztę wody dodać do zakwasu. Mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas i drożdże, wyrobić ciasto, dodać łyżkę oliwy. Ciasto ma być bardzo luźne i wręcz lepiące się do rąk. Zostawiamy przykryte do wyrośnięcia na 1 godz. ( w maszynie do chleba nastawiamy program na wyrabianie ciasta ). </p><p></p><p>Na wysypanej mąką powierzchni lekko natłuszczonymi rękami formujemy podłużne cienkie bagietki (mi wyszły 4 na szerokość piekarnika). Im mniej mąki podsypiemy tym lepiej, ciasto ma być luźne. Układamy na natłuszczonym oliwą papierze do pieczenia. Smarujemy wodą (najłatwiej pędzlem ) i obficie posypujemy mieszanką ziarenek. Teraz bardzo ostrym nożem można zrobić ok. 4 skośne nacięcia na każdej bagietce. Zostawiamy przykryte natłuszczoną folią aluminiową jeszcze na 45 min. w ciepłym miejscu ( ja zostawiam w piekarniku nastawionym na 35 stopni). </p><p></p><p>Nagrzewamy piekarnik do 260 stopni. Spryskujemy po nagrzaniu wodą (10 psiknięć ze spryskiwacza do kwiatów). Wstawiamy bagietki i pieczemy 10 min w 260 stopniach, jeszcze ze 2 razy lekko spryskując wodą. Zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15 min. ( aż się lekko zarumienią ). </p><p></p><p></p><p><u>dodatkowe informacje</u> </p><p>Zakwas dodaje tym bagietkom wilgotności. W oryginalnym przepisie pieczono bez drożdży , tylko na zakwasie. Ja się nie odważyłam, ale może ktoś spróbuje. Nie rezygnujcie z posypki, ona jest niezbędna, ten zrumieniony sezam z makiem jest boski.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1127, member: 36"] [B]Bagietki rustykalne na zakwasie [/B] Pyszne bagietki na zytnim zakwasie, z chrupiaca posypka. czas: 3 godz. 20min trudność: średniołatwe liczba porcji: 4 bagietki o dlg 35-40cm [U]składniki [/U] [U]ZAKWAS żytni w/g Bajaderki[/U]: mąka żytnia woda źródlana 1/8 łyżeczki suchych drożdży [U]BAGIETKI[/U]: 1 szkl. zakwasu Bajaderki (wykonanie ponizej) 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki soli morskiej 1 szkl. ciepłej wody źródlanej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki drożdży [U]DO POSYPANIA[/U]: 2 łyżki ziaren sezamowych 1 łyżka maku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ziarenek gorczycy [U]ZAKWAS ŻYTNI w/g BAJADERKI[/U]: Wymieszać i zostawić na 24 godziny: 2/3 szklanki źródlanej wody (w każdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej 1 szklanki mąki żytniej i 1/8 łyżeczki suchych drożdży [U]Następnego dnia dodać[/U]: 1/2 szklanki mąki żytniej 1/3 szklanki ciepłej wody źródlanej Bardzo dobrze wymieszać, przykryć i zostawić na następne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyć, dodać tę samą ilość wody i mąki, dobrze wymieszać i zostawić na ok. 8 godzin. Zakwas powinien podwoić swoją objętość. Teraz można go przechowywać w lodówce - przed użyciem doprowadzić do temp. pokojowej, używać 1 szklankę na bochenek chleba. No i trzeba go odżywiać - dodając po 1/2 szklanki mąki i wody co kilka dni. [U]BAGIETKI[/U]: Zakwas doprowadzić do temperatury pokojowej. Drożdże z cukrem rozpuścić w odrobinie wody, odstawić na 10 min. Resztę wody dodać do zakwasu. Mąkę wymieszać z solą, dodać zakwas i drożdże, wyrobić ciasto, dodać łyżkę oliwy. Ciasto ma być bardzo luźne i wręcz lepiące się do rąk. Zostawiamy przykryte do wyrośnięcia na 1 godz. ( w maszynie do chleba nastawiamy program na wyrabianie ciasta ). Na wysypanej mąką powierzchni lekko natłuszczonymi rękami formujemy podłużne cienkie bagietki (mi wyszły 4 na szerokość piekarnika). Im mniej mąki podsypiemy tym lepiej, ciasto ma być luźne. Układamy na natłuszczonym oliwą papierze do pieczenia. Smarujemy wodą (najłatwiej pędzlem ) i obficie posypujemy mieszanką ziarenek. Teraz bardzo ostrym nożem można zrobić ok. 4 skośne nacięcia na każdej bagietce. Zostawiamy przykryte natłuszczoną folią aluminiową jeszcze na 45 min. w ciepłym miejscu ( ja zostawiam w piekarniku nastawionym na 35 stopni). Nagrzewamy piekarnik do 260 stopni. Spryskujemy po nagrzaniu wodą (10 psiknięć ze spryskiwacza do kwiatów). Wstawiamy bagietki i pieczemy 10 min w 260 stopniach, jeszcze ze 2 razy lekko spryskując wodą. Zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15 min. ( aż się lekko zarumienią ). [U]dodatkowe informacje[/U] Zakwas dodaje tym bagietkom wilgotności. W oryginalnym przepisie pieczono bez drożdży , tylko na zakwasie. Ja się nie odważyłam, ale może ktoś spróbuje. Nie rezygnujcie z posypki, ona jest niezbędna, ten zrumieniony sezam z makiem jest boski. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bagietki rustykalne na zakwasie (AgusiaH)
Top
Bottom