Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bajgle na zakwasie z dodatkiem drożdży
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Amber" data-source="post: 1533434" data-attributes="member: 14818"><p>[ATTACH=full]89674[/ATTACH]</p><p></p><p>150 g mąki typ 750</p><p>150 ml wody</p><p>szczypta drożdży</p><p>2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie)</p><p></p><p>Wszystkie składniki zmieszaj w misce i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (ok. 8). Następnie do zaczynu dodaj:</p><p></p><p>600 g mąki</p><p>350 g wody</p><p>2 łyżki miodu</p><p>1 łyżka soli</p><p>6,5 g drożdży suszonych</p><p></p><p>Ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, następnie przełóż na blat, rozpłaszcz i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin.</p><p></p><p>Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut. W każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.</p><p></p><p>W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę.</p><p></p><p>Obgotowane bajgle posmaruj roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Połóż ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru.</p><p></p><p>Moje uwagi do przepisu:</p><p>- do ciasta właściwego użyłam mąki chlebowej – 400 g i mąki pełnoziarnistej 200 g</p><p>- dodałam 300 g wody i 5 g drożdży suszonych</p><p>- bajgle posypałam jasnym i czarnym sezamem</p><p></p><p>Przepis z bloga <em>Gotuje,bo lubi</em> : <a href="http://gotujebolubi.pl/bajgle-w-wersji-fast-i-slow/" target="_blank">http://gotujebolubi.pl/bajgle-w-wersji-fast-i-slow/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Amber, post: 1533434, member: 14818"] [ATTACH=full]89674[/ATTACH] 150 g mąki typ 750 150 ml wody szczypta drożdży 2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie) Wszystkie składniki zmieszaj w misce i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin (ok. 8). Następnie do zaczynu dodaj: 600 g mąki 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g drożdży suszonych Ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, następnie przełóż na blat, rozpłaszcz i złóż na trzy jakbyś składał list a następnie na pół. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i umieść w lodówce na przynajmniej osiem godzin. Po tym czasie podziel ciasto na ok 17 kawałków, uformuj z nich kulki i pozostaw na dwadzieścia minut. W każdej z kulek zrób palcem dziurkę. Aby ją powiększyć możesz zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. W dużym garnku zagotuj wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły się gotować. Do wody dodaj łyżkę miodu, melasy lub golden sirup. Delikatnie wrzuć wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z każdej strony po minucie. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na kratkę do wypieków lub ściereczkę. Obgotowane bajgle posmaruj roztrzepanym jajkiem, zanurz z jednej strony w sezamie lub/i maku. Połóż ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Moje uwagi do przepisu: - do ciasta właściwego użyłam mąki chlebowej – 400 g i mąki pełnoziarnistej 200 g - dodałam 300 g wody i 5 g drożdży suszonych - bajgle posypałam jasnym i czarnym sezamem Przepis z bloga [I]Gotuje,bo lubi[/I] : [URL="http://gotujebolubi.pl/bajgle-w-wersji-fast-i-slow/"]http://gotujebolubi.pl/bajgle-w-wersji-fast-i-slow/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Bajgle na zakwasie z dodatkiem drożdży
Top
Bottom