Baklava

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Baklava (przepis dostarczony i wypróbowany przez Agalu)

paczka migdałów
paczka orzeszków laskowych
paczka orzechów włoskich
opakowanie ciasta francuskiego
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1-1,5 szklanki miodu
cynamon
kardamon
skórka z 1 cytryny

Mielisz, ale nie na pył, po paczce migdałów, orzechów laskowych i włoskich (tak po 100 gr chyba są pakowane), migdałów nie trzeba obierać z brązowej skórki, mieszasz to potem z 2-3 łyżkami brązowego cukru, do mieszanki dodaje się 2 łyżeczki cynamonu i 1 płaską dodałam kardamonu mielonego i skórką startą z 1 cytryny.
Ciasto francuskie dzielisz na dwie części i rozwałkowujesz do wielkości blachy, blachę smarujesz masłem, trochę masła rozpuszczasz.
Układasz na blaszce warstwę ciasta, smarujesz obficie masłem, posypujesz masą orzechową, przykrywasz drugą warstwą ciasta, smarujesz masłem.
Do pieca na ok. pół godz. 200 st.
Jak się ładnie brązowi wyciągasz.
Przygotowujesz syrop - szklanka wody, szklanka cukru, gotujesz do rozpuszczenia cukru, potem dolewasz 1 - 1,5 szkl. miodu i mieszasz aż się miód rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto zalewasz syropem, obficie, po wierzchy sypiesz resztkami mieszanki orzechowej. Czekasz dobę aż ciasto wchłonie syrop i jesz.

Powiem Wam w sekrecie, że Agalu zrobiła wielką furorę w firmie owym ciastem. Nasz wspólny kolega L, pracujący z Agalu, powiedział, że został nim uwiedziony, a ja mu wierzę, bo z niego znawca i smakosz ciast znakomity. Upieczcie, więc je koniecznie, bo ono naprawdę zwala z nóg :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Magdo, Aga nic w tym temacie nie wspominała.
Ostatnio Agalu jest strasznie zabiegana i nie ma czasu nawet zajrzeć na Cincina, ale popytam ją dokładnie. Oni jedli to ciacho pare dni temu i się nie uskarżali na zapaćkanie :lol:

Iwcia

Member
Wrz 17, 2004
728
0
0
Baklava zalana syropem wyglada jakby plywala w tluszczu, a to jest ten syrop. Mi bardzo smakowala, ale mojemu chlopakowi tak sobie, ale on za bardzo nie lubi takich nowosci.
najlepiej jesc ja na talerzyku, ale ja ja jadlam nawet na ulicy w Chorwacji no i toche lapki mialam brudne od syropu, ale nie jakos strasznie. Takze polecam
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,806
4,860
113
W cukierniach greckich w gablotach chlodniczych leza blachy z takim ciastem plywajacym w syropie. Widok dziwny, ale ciasto nie jest zle.
Jedno na tydzien moglam zjesc :mrgreen:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja ja chyba pamietam z Bulgarii, z Sozopolu. Podali cos takiego SUPER slodkiego i plywajacego.

agalu

Member
Paź 13, 2004
291
0
0
No cóż zdjęcia nie zrobiłam, ale następnym razem na pewno zrobię. A będzie to raczej niedługo, bo mężowi bardzo smakowało i chciałby jeszcze. Na pewno nie jest to rozmiękłe ciasto, spokojnie można było jeść palcami. Ja nawet trochę za mało tego syropu zrobilam i ciut suchawe było, ciasto francuskie suche jest. W oryginale powinno być filo, ale gdzie u nas można filo dostać. Więc spróbowałam z francuskim i jest ok. Z baklavą tak jest, że jest tak słodka że jeden kawałek na 3 dni starcza człowiekowi, ale są wyjątki, jak np. mój mąż, jadł aż zjadł, albo jak wpomniany wyżej kolega L. on zjada na raz 10 mufinek, ile zjadł baklavy to nie wiem, bo się nie przyznał. :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Aguś, kolega L jest nienasycony, jak to powiada Jego małażonka, oczywiście ciastowo nienasycony, i mógłby każdą ilość słodkości wciągnąć, czego zupełnie po nim nie widać.
Ale ja wiem, on za szybko trawi te ciasta dlatego chce więcej i więcej :lol:

agalu

Member
Paź 13, 2004
291
0
0
f0-baklava.jpg

Tak wygląda moja baklava, jeszcze bez syropu, tyle co pieca wyjęta.
Będzie ciąg dalszy
icon_smile.gif

baklava gotowa wygląda tak
baklavagotowa3xj.jpg

Aga

Member
Lis 18, 2004
122
0
0
Agalu do baklavy takiej prawdziwej greckiej nie uzywa sie ciasta francuskiego,nastepnym razem sproboj z platami ciasta FILIO,ze 4-5na spod i 4-5 na gorz,zobaczysz ze bedzie lepsze

agalu

Member
Paź 13, 2004
291
0
0
Aga ja bardzo chętnie zrobię prawdziwą grecką baklavę, byłam w Grecji, jadłam. Ale u nas w kraju baaardzo ciężko dostać filo. A francuskiego jest oporowo, to robię z francuskiego, tez jest dobra.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy