- Lis 9, 2005
- 14
- 0
- 0
Baklave by Mariella
Przepis jest moja wariacja na podstawie tego co o baklave czytalm w internecie, tego co jadlam i tego jak opisywal ja moj maz. Niech wizytowka bedzie to ze malo zawalu nei dostal z wrazenia jak mu pierwszy raz zaserwowalam wlasnorecznie zrobiona baklave... na smak mowi ze mu przypomina dziecinstwo.
ciasto filo (kupuje w sklepie azjatyckim)
ok 400ml plynnej (albo roztopionej) margaryny do pieczenia (ja uzylam vita)
200g pistacji niesolonych
200g orzechow wloskich
2 duze lyzki kardamonu
400g cukru
duza lyzka miodu
2-3 lyzki soku z cytryny
100ml wody
lyzka wody rozanej
blaszka 30x20
pedzelek do smarowania maslem
- rozmrozic zwiniete ciasto filo
- rozwinac je i przykryc recznikiem zeby nei wysychalo, (u mnie zwykle jest w paczce ok 60 arkuszy wiec dziele je na 3 czesci po ok 20 kazda)
- posiekac orzechy (ja je krotko zmielilam w blenderze, tak ze bylo troche drobnych i troche grubszych kawalkow)
- do orzechow dodac 300g cukru i kardamon
- posmarowac blaszke maslem i polozyc pierwszy plat ciasta filo, posmarowac maslem i polozyc nastepny
- powtarzac kladzenie ciasta i smarowanie kazdego maslem ok 20 sztuk ciasta
- wysypac na to polowe orzechow z cukrem i kardamonem
- polozyc druga czesc ciasta smarujac kazdy arkusz tluszczem
- wysypac reszte orzechowej mieszanki
- polozyc ostatnia czesc ciasta smarujac kazdy arkusz tluszczem lacznie z ostatnim
- tak przygotowane ciasto pociac w kwadraciki ca 5x3 cm
- wstawic do pieca nagrzanego do 200'C i piec ok pol godziny az sie ladnei zrumieni
- w tym czasie zagotowac 100ml wody ze 100g cukru, miodem i sokiem cytrynowym
- upieczone ciasto polac dokladnie syropem (tuz przed wylaniem syropu dodac do niego wode rozana)

Przepis jest moja wariacja na podstawie tego co o baklave czytalm w internecie, tego co jadlam i tego jak opisywal ja moj maz. Niech wizytowka bedzie to ze malo zawalu nei dostal z wrazenia jak mu pierwszy raz zaserwowalam wlasnorecznie zrobiona baklave... na smak mowi ze mu przypomina dziecinstwo.

ciasto filo (kupuje w sklepie azjatyckim)
ok 400ml plynnej (albo roztopionej) margaryny do pieczenia (ja uzylam vita)
200g pistacji niesolonych
200g orzechow wloskich
2 duze lyzki kardamonu
400g cukru
duza lyzka miodu
2-3 lyzki soku z cytryny
100ml wody
lyzka wody rozanej
blaszka 30x20
pedzelek do smarowania maslem
- rozmrozic zwiniete ciasto filo
- rozwinac je i przykryc recznikiem zeby nei wysychalo, (u mnie zwykle jest w paczce ok 60 arkuszy wiec dziele je na 3 czesci po ok 20 kazda)
- posiekac orzechy (ja je krotko zmielilam w blenderze, tak ze bylo troche drobnych i troche grubszych kawalkow)
- do orzechow dodac 300g cukru i kardamon
- posmarowac blaszke maslem i polozyc pierwszy plat ciasta filo, posmarowac maslem i polozyc nastepny
- powtarzac kladzenie ciasta i smarowanie kazdego maslem ok 20 sztuk ciasta
- wysypac na to polowe orzechow z cukrem i kardamonem
- polozyc druga czesc ciasta smarujac kazdy arkusz tluszczem
- wysypac reszte orzechowej mieszanki
- polozyc ostatnia czesc ciasta smarujac kazdy arkusz tluszczem lacznie z ostatnim
- tak przygotowane ciasto pociac w kwadraciki ca 5x3 cm
- wstawic do pieca nagrzanego do 200'C i piec ok pol godziny az sie ladnei zrumieni
- w tym czasie zagotowac 100ml wody ze 100g cukru, miodem i sokiem cytrynowym
- upieczone ciasto polac dokladnie syropem (tuz przed wylaniem syropu dodac do niego wode rozana)