- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
tu Joanna wstawiła przepis ja zrobiłam to tu przenoszę bo to jest pyszne, nawet więcej niż pyszne
Baklawa marokańska
Źródło przepisu - Przewodnik Kulinarny Pascal "Egipt Tunezja Maroko"
750 g ciasta francuskiego
1/2 kostki masła
Nadzienie:
1 szklanka tłuczonych migdałów
1 szklanka mączki migdałowej
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu
Syrop:
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
Składniki syropu zagotować z 1/2 szklanki wody, odstawić. Ciasto rozwałkować i podzielić na 3 jednakowe kawałki.
Składniki nadzienia wymieszać. Placki smarować masłem i przekładać nadzieniem orzechowym. Pokroić na porcje i piec około 1 godziny w 180 stopniach C. Przed podaniem polać gorącym syropem.
Moje uwagi
- zużyłam tylko 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g
- nadzienie dałam całe
- syropu zrobiłam 1/2 porcji
- cukier do syropu dałam brązowy


Baklawa marokańska
Źródło przepisu - Przewodnik Kulinarny Pascal "Egipt Tunezja Maroko"
750 g ciasta francuskiego
1/2 kostki masła
Nadzienie:
1 szklanka tłuczonych migdałów
1 szklanka mączki migdałowej
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu
Syrop:
1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
Składniki syropu zagotować z 1/2 szklanki wody, odstawić. Ciasto rozwałkować i podzielić na 3 jednakowe kawałki.
Składniki nadzienia wymieszać. Placki smarować masłem i przekładać nadzieniem orzechowym. Pokroić na porcje i piec około 1 godziny w 180 stopniach C. Przed podaniem polać gorącym syropem.
Moje uwagi
- zużyłam tylko 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g
- nadzienie dałam całe
- syropu zrobiłam 1/2 porcji
- cukier do syropu dałam brązowy

Ostatnią edycję dokonał moderator: