Baklawa marokańska

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
tu Joanna wstawiła przepis ja zrobiłam to tu przenoszę bo to jest pyszne, nawet więcej niż pyszne
lecker.gif




Baklawa marokańska


Źródło przepisu - Przewodnik Kulinarny Pascal "Egipt Tunezja Maroko"

750 g ciasta francuskiego
1/2 kostki masła

Nadzienie:

1 szklanka tłuczonych migdałów
1 szklanka mączki migdałowej
1 szklanka siekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki miodu

Syrop:

1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
Składniki syropu zagotować z 1/2 szklanki wody, odstawić. Ciasto rozwałkować i podzielić na 3 jednakowe kawałki.
Składniki nadzienia wymieszać. Placki smarować masłem i przekładać nadzieniem orzechowym. Pokroić na porcje i piec około 1 godziny w 180 stopniach C. Przed podaniem polać gorącym syropem.
Moje uwagi
- zużyłam tylko 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g
- nadzienie dałam całe
- syropu zrobiłam 1/2 porcji
- cukier do syropu dałam brązowy

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nie lubię obrzydliwie słodkich słodyczy, ale w baklawie jest coś takiego, że mdli mnie, ale ją jem dalej.
icon_smile.gif

Po Twoją też chciałabym sięgnąć ręką...
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Pyszne jest
lecker.gif
No i przesadzacie, że aż tak bardzo słodkie, dla mnie w sam raz a nawet jeszcze sobie syropem polewam dodatkowo w czasie jedzenia
lecker.gif


Zrobiłam z 4 warstw ciasta ( miałam 2 opakowania biedronkowego po 275 g każde) z całej porcji nadzienia, całej porcji syropu.
Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia polałam częścią syropu, potem po przestudzenie kolejną porcją a jeszcze w czasie jedzenia sobie dolewam
lecker.gif
Co za rozkosz, mmm...

baklawa_004.jpg

baklawa_005.jpg
 

Załączniki

  • baklawa_004.jpg
    baklawa_004.jpg
    112.8 KB · Wyświetleń: 0
  • baklawa_005.jpg
    baklawa_005.jpg
    102.3 KB · Wyświetleń: 0

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Beato ,piękna ta twoja baklawa
mniam.gif

Mówisz ,że nie jest takie słodkie ,może i masz racje bo ja wczoraj jak zjadłam kilka kawałków
icon_redface.gif
i było mi bardzo słodko
icon_wink.gif
,napiłam się czerwonej herbaty i.....
i poszłam sobie wziąć jeszcze 1 kawałek
mniam.gif
zahnlos.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
omg !
to moja ulubiona slodkosc !
icon_smile.gif

Dotychczas jadlam ja tylko na wakacjach, ale Wasze wygladaja tak pysznie, ze chyba sie skusze i zrobie ja sama.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy