Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
BAKŁAŻAN I CUKINIA w oleju
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 544972" data-attributes="member: 4167"><p>Bakłażana i cukinię kroję na centymetrowe plasterki razem ze skórką i smaruję olejem z obu stron. Smażę na patelni grilowej lub grillu elektrycznym. Gdy zdejmuję z patelni, układam na półmisku i od razu posypuję grubą solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem [najlepiej kolorowym]. Układam jedne na drugich. Gdy ostygną, wtedy układam je w słoiku przekładając liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku, które duszę chwilę w oleju. Co chwilkę dolewam oleju [rzepakowy lub z pestek winogron]. Gdy słoik jet wypełniony, trzeba nim kilkakrotnie stuknąć o ladę, by uszło powietrze z zakamarków [ja czasem przebijam patyczkiem do szaszłyków]. Na wierzchu można ułożyć świeże liście bazylii lub innych ziół, które lubimy. Jeśli ma to być zużyte w ciągu ok. 2 tyg., wówczas można między warstwy włożyć nieco kostek Fety.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 544972, member: 4167"] Bakłażana i cukinię kroję na centymetrowe plasterki razem ze skórką i smaruję olejem z obu stron. Smażę na patelni grilowej lub grillu elektrycznym. Gdy zdejmuję z patelni, układam na półmisku i od razu posypuję grubą solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem [najlepiej kolorowym]. Układam jedne na drugich. Gdy ostygną, wtedy układam je w słoiku przekładając liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ząbkami czosnku, które duszę chwilę w oleju. Co chwilkę dolewam oleju [rzepakowy lub z pestek winogron]. Gdy słoik jet wypełniony, trzeba nim kilkakrotnie stuknąć o ladę, by uszło powietrze z zakamarków [ja czasem przebijam patyczkiem do szaszłyków]. Na wierzchu można ułożyć świeże liście bazylii lub innych ziół, które lubimy. Jeśli ma to być zużyte w ciągu ok. 2 tyg., wówczas można między warstwy włożyć nieco kostek Fety. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
BAKŁAŻAN I CUKINIA w oleju
Top
Bottom