Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bakłażan w cieście*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1003366" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Po raz pierwszy jadłam bakłażny ze słodką nutą i smakowały mi wybornie. Może ktoś też zechce spróbować. Podaję proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg bakłazanów</p><p>1/4 szklanki miodu (miałam tylko spadziowy, ale może być inny)</p><p>3 łyżki ziaren sezamu</p><p>2 łyżki posiekanych liści mięty</p><p>sól</p><p>do smażenia: 1/3 szklanki oleju z pestek winogron</p><p></p><p><strong>Ciasto</strong></p><p><strong></strong>2/3 szklanki mąki pszennej</p><p>1 szklanka mleka</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>sól</p><p></p><p>Sezam prażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Miód podgrzewamy. Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, solimy, układamy na sicie i odstawiamy na pół godziny.</p><p>W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy i odstawiamy.</p><p>Nasolone bakłażany płuczemy, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zanurzamy po kolei w przygotowanym cieście i smażymy po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, polewamy płynnym miodem i posypujemy ziarnem sezamowym z miętą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1003366, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Po raz pierwszy jadłam bakłażny ze słodką nutą i smakowały mi wybornie. Może ktoś też zechce spróbować. Podaję proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]50 dkg bakłazanów 1/4 szklanki miodu (miałam tylko spadziowy, ale może być inny) 3 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki posiekanych liści mięty sól do smażenia: 1/3 szklanki oleju z pestek winogron [B]Ciasto [/B]2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Sezam prażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Miód podgrzewamy. Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, solimy, układamy na sicie i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy i odstawiamy. Nasolone bakłażany płuczemy, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zanurzamy po kolei w przygotowanym cieście i smażymy po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, polewamy płynnym miodem i posypujemy ziarnem sezamowym z miętą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Bakłażan w cieście*
Top
Bottom