Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Baklazan w sosie karmelowo sojowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="aania" data-source="post: 338362" data-attributes="member: 707"><p>dla wielbicieli Baklazanow: </p><p></p><p>1 baklazan slusznej wielkosci</p><p>1 maly slodki ziemniak ( niekoniecznie - wwersji niewegatarianskiej dodaje np kurczaka) </p><p>1 koper wloski ( fenkul)</p><p>garsc kielkow soi</p><p>Pol peczka (na oko) swiezej kolendry</p><p>3 czubate lyzki stolowe brazowego cukru (najlepiej demerara) </p><p>kawalek imbiru dlugosci mniej wiecej pol kciuka</p><p>pol cytryny</p><p>75 ml sosu sojowego</p><p>1 lyzka oyster sauce</p><p>1 chilli ( lub wiecej w zaleznosci od uwielbienia dla papryczki) </p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p></p><p>Baklazana i slodkiego ziemniaka pokroic w duza kostke ( przynajmniej 1.5 cm x 2 cm). Skropic obficie sokiem z cytryny i wymieszac z imbirem. Pozwolic sie tak pomarynowac przez chwile. </p><p>Do woka wsypac cukier z odrobina wody i doprowadzic do konsystencji karmelu. Kiedy karmel bedzie juz gotowy wlac do woka sos sojowy i wszystko razem wymieszac. Wrzucic na to baklazana ze slodkim ziemniakiem i dokladnie wymieszac zeby sojowo-karmelowy mix dokladnie wszystko oblepil. Zmniejszyc ogien i dodac pokrojona w cieniutkie plasterki papryczke chilli oraz sos ostrygowy. Calosc mieszac regularnie, nie pozwalajac doprowadzic do przywarcia do woka. W miare gotowania dodac pol szklanki wody zeby uwolnic pyszny sosik. Kiedy warzywa stana sie miekkie ( baklazan powinien rozplywac sie w ustach) dodac pokrojony cieniutko koper wloski i pozwolic mu sie troche ogrzac z reszta sosu - w dalszym ciagu ma pozostac chrupiacy. Zestawic z ognia. Sos poodawac ze zwyklym ryzem posypany kielkami i swieza kolendra. </p><p></p><p>mmm...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aania, post: 338362, member: 707"] dla wielbicieli Baklazanow: 1 baklazan slusznej wielkosci 1 maly slodki ziemniak ( niekoniecznie - wwersji niewegatarianskiej dodaje np kurczaka) 1 koper wloski ( fenkul) garsc kielkow soi Pol peczka (na oko) swiezej kolendry 3 czubate lyzki stolowe brazowego cukru (najlepiej demerara) kawalek imbiru dlugosci mniej wiecej pol kciuka pol cytryny 75 ml sosu sojowego 1 lyzka oyster sauce 1 chilli ( lub wiecej w zaleznosci od uwielbienia dla papryczki) Przygotowanie: Baklazana i slodkiego ziemniaka pokroic w duza kostke ( przynajmniej 1.5 cm x 2 cm). Skropic obficie sokiem z cytryny i wymieszac z imbirem. Pozwolic sie tak pomarynowac przez chwile. Do woka wsypac cukier z odrobina wody i doprowadzic do konsystencji karmelu. Kiedy karmel bedzie juz gotowy wlac do woka sos sojowy i wszystko razem wymieszac. Wrzucic na to baklazana ze slodkim ziemniakiem i dokladnie wymieszac zeby sojowo-karmelowy mix dokladnie wszystko oblepil. Zmniejszyc ogien i dodac pokrojona w cieniutkie plasterki papryczke chilli oraz sos ostrygowy. Calosc mieszac regularnie, nie pozwalajac doprowadzic do przywarcia do woka. W miare gotowania dodac pol szklanki wody zeby uwolnic pyszny sosik. Kiedy warzywa stana sie miekkie ( baklazan powinien rozplywac sie w ustach) dodac pokrojony cieniutko koper wloski i pozwolic mu sie troche ogrzac z reszta sosu - w dalszym ciagu ma pozostac chrupiacy. Zestawic z ognia. Sos poodawac ze zwyklym ryzem posypany kielkami i swieza kolendra. mmm... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Baklazan w sosie karmelowo sojowym
Top
Bottom