Bakłażanowe roladki w cieście omletowym.
1 bakłażan
8 plastrów kiełbasy mortadeli
pół zielonej papryki pokrojonej w długie paski
8 plastrów sera żółtego mazdamer
ciasto:
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek mąki
przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz cayene
bazylia
wykałaczki
oliwa do smażenia
Bakłażana kroimy na 8 plastrów. Solimy go i odstawiamy na 15 minut.
Następnie płuczemy go w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Na każdym plastrze bakłażana układamy: po plasterku mortadeli i sera oraz po 2 paski papryki.
Posypujemy mocniej przyprawami.
Zwijamy wszystko w ruloniki - spinając wykałaczkami.
Jajka ubijamy do białości. Dodajemy mąkę, sól i mieszamy na jednolitą masę.
Każdą roladkę maczamy w cieście i smażymy z obu stron na wolnym ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Podajemy na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem surówek.
Źródło : moje
1 bakłażan
8 plastrów kiełbasy mortadeli
pół zielonej papryki pokrojonej w długie paski
8 plastrów sera żółtego mazdamer
ciasto:
2 jajka
szczypta soli
5 łyżek mąki
przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz cayene
bazylia
wykałaczki
oliwa do smażenia
Bakłażana kroimy na 8 plastrów. Solimy go i odstawiamy na 15 minut.
Następnie płuczemy go w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Na każdym plastrze bakłażana układamy: po plasterku mortadeli i sera oraz po 2 paski papryki.
Posypujemy mocniej przyprawami.
Zwijamy wszystko w ruloniki - spinając wykałaczkami.
Jajka ubijamy do białości. Dodajemy mąkę, sól i mieszamy na jednolitą masę.
Każdą roladkę maczamy w cieście i smażymy z obu stron na wolnym ogniu do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Podajemy na gorąco z puree ziemniaczanym i zestawem surówek.
Źródło : moje

Ostatnią edycję dokonał moderator: