Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Baklazany alla parmigiana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 133205" data-attributes="member: 52"><p>Wg tego przepisu mozna zrobiac takze cukinie / krojone wzdluz /.</p><p></p><p><strong>Baklazany alla parmigiana </strong></p><p></p><p>4 duze baklazany </p><p>pol litra sosu pomidorowego </p><p>2 mozzarelle w plasterkach </p><p>oliwa do smazenia </p><p>100 g startego sera / parmigiano reggiano, grana padano lub </p><p>innego / </p><p>sol </p><p>listki bazylii </p><p>- baklazany umyc, pokroic w plasterki, posypac sola i </p><p>odlozyc </p><p>- po uplywie pol godziny oplukac, osuszyc i usmazyc na rumiano / polozyc na papierze, aby wsiakl w niego nadmiar oliwy / </p><p>- naczynie zaroodporne natluscic, ulozyc warstwe baklazanow, </p><p>sosu pomidorowego, plasterkow mozzarelli, posypac serem, potem posypac sola i swiezo zmielonym pieprzem </p><p>- mozna wrzucic kawalki listkow bazylii / niektorzy dodaja tez cieniutkie paseczki z mortadeli, tej wloskiej / </p><p>- powtarzac warstwy az do wyczerpania skladnikow </p><p>- przykryc folia aluminiowa, piec w temperaturze 180 °C przez okolo </p><p>30 minut / po 20 minutach usunac folie / </p><p></p><p>Mozna uzyc baklazanow grillowanych, jesli ktos woli / nawet lepiej; sa mniej tluste /. </p><p>Podobnie mozna zrobic parmigiane z cukini, ale nie trzeba </p><p>jej smazyc. </p><p>Sos pomidorowy zrobic z pol kilograma pomidorow / </p><p>takze &#8220;pelati&#8221; /, oliwy, 1 siekanej cebuli / czosnku /, soli, pieprzu i szczypty cukru. </p><p>Mozna jesc na cieplo, zimno – jak kto lubi. </p><p>Parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana / to jedna z najbardziej znanych wloskich potraw.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 133205, member: 52"] Wg tego przepisu mozna zrobiac takze cukinie / krojone wzdluz /. [B]Baklazany alla parmigiana [/B] 4 duze baklazany pol litra sosu pomidorowego 2 mozzarelle w plasterkach oliwa do smazenia 100 g startego sera / parmigiano reggiano, grana padano lub innego / sol listki bazylii - baklazany umyc, pokroic w plasterki, posypac sola i odlozyc - po uplywie pol godziny oplukac, osuszyc i usmazyc na rumiano / polozyc na papierze, aby wsiakl w niego nadmiar oliwy / - naczynie zaroodporne natluscic, ulozyc warstwe baklazanow, sosu pomidorowego, plasterkow mozzarelli, posypac serem, potem posypac sola i swiezo zmielonym pieprzem - mozna wrzucic kawalki listkow bazylii / niektorzy dodaja tez cieniutkie paseczki z mortadeli, tej wloskiej / - powtarzac warstwy az do wyczerpania skladnikow - przykryc folia aluminiowa, piec w temperaturze 180 °C przez okolo 30 minut / po 20 minutach usunac folie / Mozna uzyc baklazanow grillowanych, jesli ktos woli / nawet lepiej; sa mniej tluste /. Podobnie mozna zrobic parmigiane z cukini, ale nie trzeba jej smazyc. Sos pomidorowy zrobic z pol kilograma pomidorow / takze “pelati” /, oliwy, 1 siekanej cebuli / czosnku /, soli, pieprzu i szczypty cukru. Mozna jesc na cieplo, zimno – jak kto lubi. Parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana / to jedna z najbardziej znanych wloskich potraw. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Baklazany alla parmigiana
Top
Bottom